Понеделник,

В гетата зрее роден Фергюсън

От: Failed to load user -
1327
В гетата зрее роден Фергюсън
A
A
A

Здравният министър Петър Москов се закани, че няма да праща линейките на Бърза помощ в ромските гета. Защото нападенията и побоите над лекарските екипи там все повече придобиват характер на епидемия. И дори престава да се превръща в някакво извънредно събитие, заслужаващо специално внимание в криминалните новини.

Проблемът наистина не е от вчера. И трудно се намират логични обяснения за поведението на мургавите ни сънародници, които посрещат с камъни или направо с ножове и брадви хората, дошли да спасят нечий живот.

Преди 1989 г. подобно нещо не можеше да се случи, защото режимът с пълна сила прилагаше политиката на тоягата и моркова. От една страна, ромите получаваха образование, макар и елементарно. Имаха и работа, макар и тежка, мръсна и неквалифицирана. А от друга страна, във Факултето се кълняха, че говорят истината с думите: "Ако те лъжа, да ми умре кварталният!"

Всичко това остана в миналото. Те първи бяха захвърлени в джунглата на пазарната икономика. А в нея поради липсата на по-сериозно образование нямаха никакви шансове за повече или по-малко нормално съществуване. Остана им кражбата на метали, просията, проституцията, раждането на деца - включително и за продан. Безсилни да им осигурят що-годе достоен поминък, политиците от всички бои си затваряха очите пред все по нарастващата ромска престъпност, да не говорим за безплатното ползване на ток, вода и градски транспорт. За да се стигне днес до там, че държавата просто да изтърве всякакъв контрол над гетата. В които вече с нежелание влизат дори полицейските патрулки. Всичко това - в името на платения ромски вот, който все по-често започна да се оказва решаващ, особено в местните избори.

Именно това чувство за безнаказаност доведе и до все по-честите прояви на непредизвикана агресия. И съответно пълни урните с гласове за националистическите партии, които предлагат радикални решения на ромския проблем.

Едва ли министър Москов ще изпълни заканата си - нали ще бъде атакуван от опозицията в парламента? Да не говорим за всевъзможни правозащитни организации, които веднага ще му спретнат дело за расова дискриминация в Страсбург. Но самият факт, че е готов да го стори, говори колко далеч са отишли нещата. И че всяко от ромските гета може да се превърне в български Фергюсън. При това без истински повод.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички