В гетата зрее роден Фергюсън

В гетата зрее роден Фергюсън | StandartNews.com

Здравният министър Петър Москов се закани, че няма да праща линейките на Бърза помощ в ромските гета. Защото нападенията и побоите над лекарските екипи там все повече придобиват характер на епидемия. И дори престава да се превръща в някакво извънредно събитие, заслужаващо специално внимание в криминалните новини.

Проблемът наистина не е от вчера. И трудно се намират логични обяснения за поведението на мургавите ни сънародници, които посрещат с камъни или направо с ножове и брадви хората, дошли да спасят нечий живот.

Преди 1989 г. подобно нещо не можеше да се случи, защото режимът с пълна сила прилагаше политиката на тоягата и моркова. От една страна, ромите получаваха образование, макар и елементарно. Имаха и работа, макар и тежка, мръсна и неквалифицирана. А от друга страна, във Факултето се кълняха, че говорят истината с думите: "Ако те лъжа, да ми умре кварталният!"

Всичко това остана в миналото. Те първи бяха захвърлени в джунглата на пазарната икономика. А в нея поради липсата на по-сериозно образование нямаха никакви шансове за повече или по-малко нормално съществуване. Остана им кражбата на метали, просията, проституцията, раждането на деца - включително и за продан. Безсилни да им осигурят що-годе достоен поминък, политиците от всички бои си затваряха очите пред все по нарастващата ромска престъпност, да не говорим за безплатното ползване на ток, вода и градски транспорт. За да се стигне днес до там, че държавата просто да изтърве всякакъв контрол над гетата. В които вече с нежелание влизат дори полицейските патрулки. Всичко това - в името на платения ромски вот, който все по-често започна да се оказва решаващ, особено в местните избори.

Именно това чувство за безнаказаност доведе и до все по-честите прояви на непредизвикана агресия. И съответно пълни урните с гласове за националистическите партии, които предлагат радикални решения на ромския проблем.

Едва ли министър Москов ще изпълни заканата си - нали ще бъде атакуван от опозицията в парламента? Да не говорим за всевъзможни правозащитни организации, които веднага ще му спретнат дело за расова дискриминация в Страсбург. Но самият факт, че е готов да го стори, говори колко далеч са отишли нещата. И че всяко от ромските гета може да се превърне в български Фергюсън. При това без истински повод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай