Укротяването на патриотите

Укротяването на патриотите  | StandartNews.com

Влизането на кадрите на Фронта във властта сломи тяхната опърничавост

Патриотичният фронт се качи най-накрая във влака на изпълнителната власт, с което компанията в него е още по-весела и шумна, а машинистът вероятно ще стане още по-мълчалив.

Досега коалицията между партиите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов бягаше като дявол от тамян от лансиране на свои кадри в кабинета и отказа неколкократните подкани на Бойко Борисов за "споделена отговорност". Патриотичният фронт се ограничи със споразумение за парламентарна подкрепа, но още на третата седмица взриви първия скандал. НФСБ и ВМРО възроптаха срещу назначенията - първо на доц. Орхан Исмаилов във военното министерство, а после и на Веселин Пенев за областен управител. И двамата са питомници на Народната партия "Свобода и достойнство", която патриотите упорито титулуват като "протурска". След десетдневно цупене и процедени през зъби ултиматуми за оттегляне на подкрепата пробивът дойде на среща между ПФ и Реформаторския блок. Симеонов и Каракачанов склониха Исмаилов и Пенев да останат, а за зам.-министър да бъде назначен и техният човек Иво Антонов, експерт по войнишки паметници. Очаква се да бъде назначен техен човек и за зам. областен на София.

Интересна е формулировката за направения компромис - "Фронтът

неутрализира спорните назначения

със свои кандидатури с цел да има прозрачност в управлението и страната да не е изложена на риск". Заедно с това ГЕРБ и РБ се ангажираха да информират предварително партньорите си за всяко ключово назначение.

Безспорно е, че влизането на НФСБ и ВМРО в кабинета ще даде стабилност на управлението в средносрочен план. Колкото повече кадри на ПФ заемат висши постове, толкова по-мъчно ще им бъде да разбутат хлабавата коалиция. Отделно при всеки опит за измъкване ще ги замерват с укори, че на опразненото място ще се настани ДПС. С присъствието си в екипа на "Борисов 2" ПФ преодолява и една важна психологическа бариера за националистическите партии - категоричният досегашен отказ да се участва във властта, характерен за "Атака".

В същото време собственикът на тв "СКАТ" изигра майсторски ходовете си - успя да съхрани националистическото си лице, започна да диктува политиката на управлението по важни теми. Приставането на десницата мина с цената на напускането на един-единствен депутат Велизар Енчев. В събота на втория конгрес на НФСБ Валери Симеонов бе преизбран единодушно и неговата линия е бетонирана.

Фронтът може и занапред да разчита на кадрови реализации, а освен това ГЕРБ и реформаторите отстъпиха пред исканията им. Първо, изпълниха дребнавото им желание десетминутните новини на турски език да се преместят от БНТ към БНТ 2. Вероятно ще бъдат прокарани и концепциите им за

пълна ревизия в енергетиката

и спешни мерки за противодействие на битовата престъпност в малките населени места в страната.

Съществен обрат в политическия живот обаче може да внесе друго искане, което Симеонов уверява, че вече е уговорено с хората на Борисов и Блока - да се въведе задължително гласуване още на местните избори през есента на 2015 г. Застъпник на повсеместния вот е и АБВ, но пък не бива да се забравя, че политиците обещаха да превърнат правото на избор в задължение едва след произнасянето на народа на национален референдум. По всичко личи, че в следващите месеци ще бъде направен опит от четирите партии от мнозинството да прокарат под една или друга форма задължителният вот, който може да разбърка изборните резултати по непредвидим начин.

Наместването на Патриотичния фронт в правителството и угаждането им с новините на турски естествено предизвика трус в другата управляваща конфигурация - Реформаторския блок. Корман Исмаилов заплаши да напусне Блока, а по-късно иронично предложи ПФ официално да бъде добавен към коалиционното споразумение на правителствено ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай