Циганска сюита на една струна

Циганска сюита на една струна  | StandartNews.com

Блокът, в който живея, е почти в центъра на София и е на границата с малка и китна циганска махала. В петък на вратата се звъни, отварям, гледам - симпатично момче с вид на начеващ активист на ДСБ. Познах. Добър ден - добър ден. Правим подписка срещу шума, който вдигат циганите в квартала и неспазването на закона. Народният представител Вили Лилков ще дойде да обсъдим проблема в удобно за вас време.

Добар дан, тетко Маро.В събота българи и цигани се сбиха в "Орландовци", а неделя наместникът на Иван Костов Радан Кънев коментира, че трябва да има полицейски участъци в "гетата" (махалите) и "социални услуги". Г-н Кънев каза още, че кандидатите за кметове от Реформаторския блок в селищата с повечко цигани трябва да имат "програма за справяне с проблема в гетата".
Нищо не казвам, но две и две винаги ще прави четири.

Електоратът кълве. Това лято - на цигани. Много е модерно.

В събота и неделя беше в "Орландовци", преди две недели - в Гърмен, утре, вдругиден - не се знае къде. Но ще има.
Таман полицията ще отчете точки в борбата за запазване на ранното пенсиониране. А кой друг ще отчете точки, ще видим наесен след изборите.

Понеже и в Самоков, и в София живея близо до цигани, съм отдавна установил, че българите все повече се дразнят от комшиите си. Те гледат, че съседите масово не работят, но децата им карат същите колелета, имат същите таблети и телефони, а понякога и по-скъпи. Виждат, че циганинът може да направи незаконен строеж, че може да не плаща ток и така нататък. И се трупа гняв. Въпрос на време е някой да се сети, че този гняв може да бъде превърнат в бюлетини. Всъщност досещането е отдавна, но напоследък ескалацията на гнева прави експлоатацията му още по-изкусителна.

От скромната си камбанария мисля, че нещата не могат да се оправят с полиция, жандармерия и ДНСК. И с подписки няма да станат.

Види ми се безсмислено да се озлобяваме и настървяваме срещу циганите. Те живеят, както властта им позволява, а - и това също е все по-вярно - ги насърчава. И по нищо не се различават от бензиновите монополисти, токовите монополисти, всякакви други монополисти. Живеят на гърба на другите, понеже им се позволява.

А и на едните, и на другите се позволява, понеже е изгодно за върхушката. От едните - гласове. От другите - пари.
Това е толкоз просто и логично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай