"Тошиба" инвеститор в VII блок (Обзор)

Токът ще се продава на свободния пазар

"Тошиба" инвеститор в VII блок (Обзор) | StandartNews.com

София. Около месец след като министърът на икономиката и енергетиката се завърна от САЩ с новината, че "Уестингхаус" ще строи VII блок в АЕЦ "Козлодуй", правителството даде ход на проекта. Освен технологията за новия ни реактор, вече е ясен и стратегическият инвеститор. Това най-вероятно ще бъде японската корпорация "Тошиба", която е и мажоритарен собственик на "Уестингхаус".

Японската компания "Тошиба" ще инвестира в изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", стана ясно след заседанието на правителството. Решението на Министерски съвет предвижда икономическият министър Драгомир Стойнев да разреши на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да преговаря за сключване на споразумение с "Тошиба Корпорейшън" за стратегически инвеститор за реализиране на проекта - "Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология - реактор с вода под налягане AP-1000, поколение III+ на "Уестингхаус Електрик Къмпани", САЩ. Документът беше подготвен след предварителна икономическа оценка за необходимостта от изграждането на нов блок в Първа атомна, изготвена от "Уестингхаус". Консултантът трябваше да разгледа и възможността в VII блок на централата да се инсталира поръчаният, изработен, но неплатен изцяло реактор за спрения проект за АЕЦ "Белене". Решението на правителството беше взето, без точката да бъде включена в дневния ред за обсъждане на вчерашното заседание. Кабинетът реши да се строи VII блок в "Козлодуй" с търг за строител, но без конкурс за технология. Тя ще бъде американска с реактор АР-1000. На енергийния министър Драгомир Стойнев пък е възложено да организира, координира и контролира провеждането на преговори за структуриране и финансиране на проекта.

"Технологията не е избрана с конкурс, защото ако имаше такъв, това означава, че държавата трябва изцяло да изкупува произведената енергия. Новият реактор ще работи на пазарен принцип. Токът ще се продава на свободния пазар. НЕК няма да има задължение да го изкупува. Нагледахме се на дългосрочни договори. Не искам да обвързвам с такива бъдещото поколение", обясни Драгомир Стойнев след заседанието. По думите му мощността на американския реактор ще е 1200 мегавата, което "отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа".

Министърът обясни още, че до 30% от средствата по проекта ще трябва да се осигурят от стратегическия инвеститор "Тошиба". Останалите 70% трябва да дойдат чрез заем, отпуснат на БЕХ от американската банка Ексимбанк и Японската банка за икономическо развитие и възстановяване.

Стойнев припомни, че за строежа на VII блок правителството на ГЕРБ създаде дъщерно на ядрения оператор дружество "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" с предмет на дейност проектиране, лицензиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност на площадката на централата. Засега проектът за новата мощност е на етап съгласуване с Европейската комисия. Технологията е лицензирана само в САЩ.

АР-1000 е първият проект, в който системите за безопасност са изцяло пасивни и не разчитат на външно електрозахранване в случай на авария, обясни министърът. Активната зона може да се охлажда нормално за по-продължителен период от време благодарение на използването на тези пасивни системи. Те действат по силата на природните закони и не е необходима намеса на персонала, като се свежда до минимум рискът от човешка грешка.

Имат интерес да дадат реални цени

проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

Решението да се даде мандат за преговори с "Тошиба" за финансиране на VII блок в АЕЦ "Белене" е логично. Някой е изявил готовност и ние отговаряме на тази готовност. Поради което правителството дава мандат по компетентност на министъра на икономиката и енергетиката да води тези преговори. Има решение на Народното събрание площадка "Козлодуй" да се развива на базата на проект за VII, а възможно и за VIII блок. Нормално е реакторите да бъдат по два. И когато се каже 7-ият да бъде на "Уестингхаус", значи и 8-ият ще бъде такъв. В това няма сензация. Аз се запознах с думите на министъра и той каза точно това, което и аз казвам. След като се проведат съответните преговори, ще се изяснят подробностите колко ще струва проектът, каква ще бъде цената на първичния ресурс и т.н. Очевидно, участвайки с 30%, каквото е желанието на "Тошиба", това означава стоков кредит. Т.е. цената на оборудването, което те смятат да вкарат в системата и да станат съакционери. Въпросът е как кредитът ще се трансферира в паричен еквивалент и при какви условия ще се връща. Ако те са съсобственици, вече зависят от дивидента, от печалбата и т.н. Т.е. вече са заинтересовани проектът да има нормални икономически параметри, за да могат да излязат с конкурентна цена на електроенергийния пазар. Защото, ако се окаже, че строежът ще бъде без конкурс и те се окажат в регулирания сектор, ще бъдат заинтересовани да докажат високи цени, на които някой да изкупува тока. Тук няма такава хипотеза, казано е пазарна експозиция. Което означава, че цената на оборудването ще бъде истинската, за да може да се стигне до приемливи прогнозни цени, които да се котират добре на пазара след 7-8 години.

Строят АР-1000 в САЩ и Китай

Американският реактор АР-1000, какъвто се очаква да бъде използван за VII блок в АЕЦ "Козлодуй", в момента се изгражда в две държави - САЩ и Китай. И в двете страни се изпълняват проекти за по два реактора. Също така технологията е лицензирана от ядрените регулатори в тези страни. Все още обаче нито един от четирите проекта не е завършен и съответно няма произведен нито един киловатчас електроенергия с тази технология. От "Уестингхаус" срещнаха и доста проблеми по време на получаването на лиценза за АР-1000, като Комисията за ядрено регулиране в САЩ на няколко пъти връща проекта за доработване и отстраняване на забележки.

Дачич: Без България няма "Южен поток"

"Без България няма "Южен поток", заяви сръбският премиер Ивица Дачич след срещата си с българския министър-председател Пламен Орешарски. Дачич смята, че въпросът за газопровода трябва да се реши на високо политическо ниво между представители на ЕС и Русия. "Ние не сме членове на ЕС, но не можем сами да строим "Южен поток", защото сме по средата", добави той.

На свой ред Орешарски каза, че България ще се съобрази максимално с европейските изисквания по проекта. Българският премиер отказа да се ангажира с отговор на въпроса дали правителството ще се откаже от проекта, ако Брюксел продължи да защитава позицията, че той не отговаря на европейските закони. "Не сме разглеждали в детайли всички аспекти на "Южен поток", но беше в сферите на разговор с общото мнение, че проектът би дал по-голяма сигурност, от една страна, за газовите доставки, а от друга, като икономически проект, изгоден и за двете страни", заяви Орешарски. По думите на Дачич Сърбия няма проблем с "Южен поток". "Напротив, има голям интерес той да се реализира, защото не можем да зависим само от един източник. Трябва да има един и същ аршин по отношение на "Северен" и "Южен поток", каза сръбският премиер.
След срещата стана ясно още, че предстои да се уточни провеждането на съвместно заседание на кабинетите на България и Сърбия през следващата година. Обмисля се вариант да има и тристранни разговори с румънския кабинет.

"Уестингхаус" събира делегация за София

Американската компания "Уестингхаус", чиято технология ще бъде използвана за строителството на VII блок в АЕЦ "Козлодуй", до 1-2 дни ще изпрати свои представители в София, научи "Стандарт". Целта на визитата е дружеството да се запознае по-подробно с плановете на България, условията на проекта, финансирането и т.н. Посещението ще е на високо ниво. В момента от "Уестингхаус" се запознават с решението на Министерски съвет и изказванията на Драгомир Стойнев, за да уточнят кои точно специалисти трябва да бъдат включени в групата. Очаква се те да бъдат хора от висшето ръководство на компанията. Все още не е ясно кога представителите на "Уестингхаус" ще пристигнат в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай