Там, където жената не трябва да се смее

Там, където жената не трябва да се смее | StandartNews.com

Дойче Веле

Сееш ли ветрове, жънеш бури! В това се убеждава един от лидерите на партията на турския премиер Реджеп Ердоган, решен да забрани на турските жени да се смеят на публично място. По-важното е кой ще се смее последен, отвръщат те.
Смехът е здраве! Поне така казва медицината.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч обаче гледа на смеха другояче: "Смехът е грях", твърди той. Затова и жените според него не бива да се смеят пред други хора. "Жената знае какво е благоприличие, затова не трябва да се смее на публични места", отсече той, загрижен за моралния упадък в турското общество. "Къде остана свенливостта на турската жена, къде са младите момичета, които се изчервяват и свеждат глава, когато някой ги погледне в очите", цитира в. "Хюриет" думите на Арънч, който принадлежи към религиозното крило на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Според него телевизията покварявала сексуално тийнейджърите, а прекомерното използване на мобилни телефони водело до упадък на обществото. "Жените обсъждат незначителни неща по телефона", твърди Арънч, визирайки чисто женски теми като сватби или размяната на готварски рецепти. Затова той призовава турските жени да се срещат по-често с приятелки, вместо часове наред да говорят по телефона.

Кандидатът за президентския пост на най-голямата опозиционна партия - Народнорепубликанската - Екмеледин Ихсаноглу, отговори задочно на Арънч чрез Туитър: "Турция има нужда от жени, които се смеят. Повече от всякога страната има нужда от усмихнати хора", увери той. А заместник-председателят на същата партия Бурхан Сенаталар обяви: "Отсега нататък ще отговаряме на всички изявления на г-н Арънч със смях!".

Речено-сторено: в социалните мрежи мигновено се появиха хиляди снимки на турски жени, които се превиват от смях. Една потребителка уверява например, че политици като Бюлент Арънч изобщо не бива да се вземат на сериозно, а друга пише: "Извинявайте, че току-що се усмихнах". Популярната телевизионна журналистка Бану Гювен призова турските жени да организират "смеещи се демонстрации", а стотици туркини последваха призива й. Гюнеш Акчай също участва в протестите. В социалните мрежи тя качва видеоклипове и снимки, на които се смее. "Всъщност изобщо не е смешно. Когато чух за изявлението на Арънч, ми се доплака", казва тя пред "Дойче веле". 33-годишната феминистка постоянно участва в демонстрации и протестира срещу "идиотските" и "безсрамни" забележки на политиците от управляващата партия. "Години наред те провеждат такава политика. Миналата година например бяха решили да забранят на бременните жени да излизат на улицата. Сега пък искат да ни забранят усмивките. Нима живеем в Средновековието?", пита тя възмутено. Според Акчай мъжете от Партията на справедливостта и развитието гледат на жената като на украшение, което трябва да си седи на дивана вкъщи. "Такъв е манталитетът им - гледат на нас като на малоценни същества", твърди феминистката. Тя чака с трепет президентските избори през август. "Разкрепостените жени, имащи самочувствие и споделящи западните ценности, със сигурност няма да гласуват за представителя на ислямистко-консервативната Партия на справедливостта и развитието. Ние ще изберем някого, който ще ни представлява достойно и ще ни уважава като равнопоставен пол. Тогава ще видим, кой ще се смее последен!", заключава Гюнеш Акчай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай