Петък,

Средна класа или сиромаси

От: Администратор -
2576
Средна класа или сиромаси
A
A
A

Най-неочаквано половината българи се оказахме средна класа. Според анализаторите на Института за пазарна икономика (ИПИ) всяко семейство с две деца, което разполага с 600 лева месечно на човек, вече е в заветната класация. Виж ти какво било! А ние се чудехме какво е да си средна класа, завиждахме на американците и на западняците, дивяхме се на холивудските филми, показващи стандарта на тази средна класа. В тях семействата от тази прослойка живеят в големи къщи с двор, градина и обезателно широка люлка в градината. Майката често не работи, но разполага със собствена кола и ходи на фризьор през ден. Децата учат в частни училища, има поне една домашна помощница и нито веднъж не става дума за пари, притеснения за неплатени сметки или таксата за школото.

Като махнем холивудската глазура, горе-долу така изглежда средностатистическото семейство на западната средна класа. Преди всичко това са хората, които нямат никакви финансови затруднения и не икономисват парното. Те си позволяват ваканции и пътувания без проблем и имат доста прилични спестявания. Сменят колите и мебелите през 3-4 години и никога не говорят кое е най-евтиното. Въпреки шаблона това са основните характеристики на средната класа и според икономическите теории. Това е прослойката, чието съзнание не е заето с мисълта за насъщния, а е освободено за далеч по-креативни цели, за нови идеи в работата. Освен това те са хората, които потребяват най-активно - и по този показател също са гръбнакът на обществото. Тяхната дейност създава голяма добавена стойност - мечтата на всяко общество. Тяхното съзнание е освободено, а портфейлът достатъчно дебел, за да могат да мислят и за културни развлечения, за посещения на опера и купуване на картини.

Хайде сега да видим как ще постигнете всичко това с 600 лева на калпак месечно.

Навсякъде по света изчисляването на стандарта на живот става през реалната потребителска кошница. Или казано разбираемо - какво можеш да си купиш със заплатата - ти и семейството ти. В нашия случай - с 600 лева (или 300 евро). Като в сметката са включени не просто хляб и кисело мляко, но и разходите за дрехи, комуналните сметки, транспортни разходи. В Ирландия например на прага на бедността изчисленията включват освен всичко друго и 29 евро на седмица за посещения на кино и спортни събития, те ги наричат "средства за социално включване", както и притежаването на автомобил, за да ходиш на работа. Ирландците, които далеч не са финансови отличници като нас, а май догонват гърците по задлъжнялост, поставят прага на бедността или на достойния живот, както те го наричат, на 1033 евро месечно на човек. Няма да коментирам и да правя сравнения с нашите 300 евро.

И още нещо - в статута на средната класа влизат и спестяванията. Те са просто задължителни за тази опорна стена на обществото. Ако главата на семейството остане без работа, домочадието трябва да може известно време да живее без особени сътресения и без да снижава статуса си. Почти не се сещам как българската фамилия с 2400 лв. месечно ще съумее да спестява толкова, че да може да не се притеснява известно време докато таткото си намери работа, в случай че я загуби. Защото социални помощи просто няма. Оттук идва и големият процент на собствени жилища, характерни за нашите географски ширини. Това е комай единствената сигурност, на която може да се разчита, в случай че заплатата секне. Така поне децата ще имат покрив над главата и няма да останат на улицата, разсъждава българинът открай време. И изобщо не се замисля в кой край на класацията "средна класа" се намира.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички