Спокойно, краят на света се отлага

Спокойно, краят на света се отлага | StandartNews.com

Във всяко поколение има такива, които казват, че краят на света е близо - често религиозни фигури, гадатели и своенравни учени. Сега е най-лошият момент? Е, не съвсем. Миналата седмица имахме стрелба по полицаи и стрелба от полицаи. Световната икономика и политическата ситуация са пълна каша.

Време е за криза - без Чърчил, Тачър или Рейгън на хоризонта. Но в много отношения нещата никога не са били по-добре. През 1930 г. са били убити при изпълнение на дълга си 304 американски полицаи; миналата година числото беше 122. Колкото и перверзно да изглежда, имаше и елемент на добра новина в стрелбата на полицията в Далас, и той е, че убиецът беше обезвреден от робот - може би спасявайки живота на други полицейски служители. През следващите няколко десетилетия усъвършенствани роботи ще поемат много от най-опасните аспекти на полицейската дейност.

Не е трудно да се твърди, че човечеството е направило твърде малко прогрес в управлението през последните 2500 години, водейки безкрайни войни и други конфликти, и ненужно хаотични икономически изпълнения или дори по-лошо. Но в същото време извънредно голям напредък беше отбелязан в науката и технологията, което направи по-добър живота за всички ни. Събитията от последната седмица показаха, че е необходим още прогрес в междурасовите взаимоотношения, през същата седмица, през която много талантливи и отдадени личности успяха да включат в орбитата на Юпитер космически кораб - което не означава подвиг.

Ако сте песимист по отношение състоянието на човечеството, има една прекрасна страница в интернет - HumanProgress.org - поддържана от Мериан Тапи и Челси Фолет от Институт "Кейто". Сайтът описва напредъка, който са направили човешките същества и осигурява нови примери за прогрес всяка седмица. Повечето неща, които купуваме, с времето стават по-евтини и по-качествени. Преди няколко десетилетия пророците на злото твърдяха, че ще да свършат много стоки,като петрола. Фактът е, че повечето цени на суровините, в реално изражение, са близо до рекордно ниски нива, а доказаните в световен мащаб петролни резерви никога не са били по-високи. Много подобрения, включително нови продукти и иновации, не са напълно обхванати от икономическите статистики, което означава, че реалните подобрения в благосъстоянието не са напълно докладвани. Преди 30 години никой нямаше клетъчен телефон - днес 97% от зрелите американци имат. Милиарди по света, особено в бедните страни, сега имат клетъчни телефони, които им дават възможността за първи път да общуват на големи разстояния.

Ако летите над североизточната част на САЩ, ще забележите преди всичко горите (пълни с елени, койоти и дори мечки). Преди век тя е била в голяма степен обработваема земя. Какво стана? Огромният напредък в науката за храните даде възможност на човечеството да добива много повече и по-добра храна на много по-малко пространство.

Преди около три десетилетия имаше хора с позиции, които твърдяха, че човечеството е обречено на масов глад, защото нарастването на населението ще изпревари способността за производство на повече храна - все пак се случи точно обратното.

Във всяко поколение има такива, които казват, че краят на света е близо - често религиозни фигури, гадатели и своенравни учени. Като икономист, аз предричам, че непрекъснатото натрупване на дългове от повечето правителства в света е неустойчиво и трябва да се осъществи болезнено приспособяване - но това няма да е краят на света. И накрая една много добра новина е, че паникьорите по отношение на климата са грешели. Техните прогнози за голямо покачване на морското равнище, край на арктическата ледена шапка и край на полярни мечки, всичко от което би трябвало да е настъпило досега, не се случи.

Да, климатът се променя бавно с течение на времето - но почти всички растения, животни и в частност хората се адаптират, както го правят от десетки хиляди години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай