Соколът клъвна пишман авджията

Соколът клъвна  пишман авджията | StandartNews.com

Местан повали три вълка, но стратегическият мерник му изневери

Руслан Йорданов

Лютви Местан може да е най-добрият ловец на вълци на света, но далеч не може да се мери с ловния Сокол. Наскоро лидерът на ДПС позира с три отстреляни от него хищника. "След всеки изстрел ловецът е преодолявал желанието да разгледа отблизо поваления хищник и по този начин успехът му е надминал и най-смелите очаквания за резултата от лов", се казваше в дописката за легендарния му лов.
Повечето ловци никога не са виждали вълк на живо, малцина са убивали опасния звяр, който от километри подушва човешкото присъствие. Дори на организираните с ловни кучета хайки единици са успявали да улучат вълк. Съществуват тесни специалисти - т.нар. вълчари. Те живеят с месеци в гората, докато не издебнат и не ликвидират вълчицата и цялото котило.
На този фон постижението на Местан - да гръмне три вълка през 10 минути, изглежда невероятен исторически рекорд. Лидерът на ДПС може да е вълшебен стрелец и пряк наследник на Вилхелм Тел, но допусна грубата грешка да се рекламира като бог на ловците. Само че за движението

двама живи богове са твърде много

Фатален за Местан, освен безподобния му нарцисизъм, се оказа напънът му да се еманципира и да поведе партията по избрана от него пътечка, докато не затъна в "стратегическата дълбочина".
Има само един отец основател и безпрекословен авторитет в ДПС - д-р Ахмед Доган. Открай време и Сокола е известен като безмилостен ловец. Неговата тактика е да напада жертвата си /гълъб, яребица/ отвисоко и от посоката, от която грее слънцето. По този начин плячката е напълно заслепена и не може да се защити, нито знае накъде да бяга.
Доган екзекутира наследника си публично - първо пред партийния актив, а след няколко дни гилотиниращата му реч бе обнародвана в печата. В словото си почетният председател обвинява сегашния лидер, че се опитва да "подмени" партията с подкрепата на съседна държава. "Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона. Моята философия е в България и в региона да има сигурност, и то независимо от външните обстоятелства", гласят най-въздействащите му послания.
Държачите на лозунги от софийския център побързаха да заклеймят речта на Доган като антизападна и русофилска, без да се опитат да си раздвижат черепните кутии. Всъщност позицията му е удивително проницателна и на първо място призовава всички

да слезем от въздушните кули на брюкселския "Дисниленд"

и да започнем да мислим с главите си за опазване на собствените си задни телесни части. Нима не е истина, че ЕС е джудже във военнополитическо отношение? Нима някой ще оспори, че Европа е тотално парализирана пред сериозните предизвикателства на бежанската вълна и войните в Близкия изток и Северна Африка? Нима не е вярно, че Русия се утвърждава на международната сцена по агресивен начин? Нима е лъжа, че при избухване на руско-турски конфликт България попада в периметъра на потенциалните военни действия?
Нима е пресилено да се каже, че финансовата и икономическа криза се задълбочава, мимикрира и се развива към политическа криза в планетарен мащаб?
Тези истини избождат очите и ако родните държавници не просто са слепи да ги видят, но и се присмиват високомерно на изричащите ги, тежки и горчиви дни очакват България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай