Смешен плач за ДАНС

Смешен плач за ДАНС | StandartNews.com

Реформите в сектор "Сигурност" са задължителни

Гл.ас. Чавдар Стоянов, юрист, доктор по европейско и международно право

Съществените промени, които предстоят в сектора "Сигурност", са очаквани, необходими и изключително важни с оглед националните интереси, отстояване принципите на правовата държава и защита правата на българските граждани.

Настоящото ръководство на МВР заложи на принципа на приемствеността и се върна към реализираните в мандата на Цветан Цветанов успешни структурни реформи, имащи една базова цел - отвоюване на държавата от престъпността, противодействие на организираните сенчести структури, в подкрепа на реформите в правораздаването и създаване на модел на единодействието между МВР, прокуратурата и ДАНС. Именно по посока на преобразуванията, засягащи ДАНС, се чуха дежурните гласове на несъгласие и отхвърляне. Но в този момент те звучат прекалено фалшиво, защото очевидно европейските ни партньори изискват нов подход в борбата с престъпността в различните ешелони на държавната власт, а не безсмислени занимания със скалъпени квартални доноси и разглеждането на анонимки.

През изминалата 2014 година, на фона на сериозните политически размествания и провеждането на европейски и парламентарни избори, държавното обвинение успя да съхрани своята пълна политическа независимост и неутралност, оставайки в еднаква степен отдалечено от партии, граждански сдружения и опитите за скалъпени медийни спекулации. Заслугата за това в огромна степен е на стила, наложен от обвинител номер 1. Нееднократно на страниците на "Стандарт" съм подчертавал, че конституционното призвание на прокуратурата е да служи на обществения интерес, поради което нейното естествено и безспорно място е в системата на съдебната власт - никъде другаде тя не би реализирала пълноценно своите функции.

Безплодни и провокативни са воплите, че реформите в сектора за сигурност биха довели до хаос. Основни техни диригенти са привържениците на безвластието и желаещите "да се кара постарому" - без ефективен контрол и прозрачност, без цел и перспектива, в пълното отсъствие на стратегия за някакъв времеви период в бъдеще - година, две или пет. Ето защо ръководството на МВР има уникалната възможност след широка обществена дискусия да получи подкрепа за планираните реформи и да ги осъществи в условията на постоянен диалог с гражданското общество и пълна прозрачност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай