Смелост и единство в битката за климата

Смелост и единство в битката за климата | StandartNews.com

Декември е решаващ за постигането на глобално споразумение

Ще има ли глобално споразумение за борбата с климатичните промени? И какви са амбициозните цели на Брюксел? Ексклузивно за "Стандарт" горещата тема коментират Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и зам.-председател на ЕК и Мигел Ариас Канете, комисар по въпросите на климата и енергетиката.

Никога досега постигането на глобално споразумение за изменението на климата не е изглеждало по-вероятно, отколкото в момента. През октомври лидерите на ЕС постигнаха споразумение за амбициозни цели в областта на климата и енергетиката за 2030 г., включително и за задължително целево равнище за намаляване на емисиите на парникови газове на съюза - с минимум 40%. Нашето заявление даде нов тласък на световните преговори за климата. Съвсем наскоро и САЩ и Китай обявиха бъдещите си цели. Това е окуражителна новина. И все пак, ако искаме да постигнем задължително и значимо глобално споразумение за изменението на климата, следващият месец ще бъде решаващ.

На 1 декември представители на всички страни по света се събират в Лима на конференция от особено значение, на която ще се опитат да положат основите на глобално споразумение за изменението на климата, за постигането на което световните лидери поеха ангажимент в Париж по това време на миналата година. Няма съмнение, че спешно са необходими действия за даване на тласък на декарбонизацията на световната икономика и за постигане на траен напредък по отношение на едно безпрецедентно световно предизвикателство. Последиците от изменението на климата се усещат на всеки континент - от разтапянето на големите ледници в Южна Америка до намаляването на леда в морето в Арктика.

Влиянието на човека върху климата е очевидно. В своя пети доклад за оценка Междуправителственият комитет по изменение на климата (МКИК) посочи, че концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е достигнала най-високите си равнища досега. Колкото по-дълго продължаваме да влияем негативно върху климата, толкова по-големи са рисковете, пред които ще бъдем изправени, и толкова по-скъпо ще стане адаптирането към промените. От доклада на МКИК става ясно също, че международно договорената цел за задържане на глобалното затопляне под 2 градуса C остава постижима. Трябва да направим така, че тази цел да намери израз в амбициозни предложения за глобално споразумение за изменение на климата.
Новото споразумение трябва да отразява променящите се национални отговорности в рамките на световната икономика, както и днешните геополитически реалности и капацитета за участие на отделните страни. Изключително важно е всички държави да поемат ангажимент да играят определена роля в този процес. Затова срещата на високо равнище в Лима е от решаващо значение.

Това ще бъде възможност да се окаже натиск върху други страни, най-вече върху останалите членове на Г-20, да предложат скоро свои собствени цели. Колкото по-бързо те направят това, толкова повече време ще имаме всички ние да преценим дали ангажиментите са достатъчни, с оглед на нужното според учените за задържане на глобалното затопляне под 2 градуса C. И последно, но не и по значение, ще се обсъжда важната тема за финансирането на действия в областта на климата в най-уязвимите държави. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова световните лидери да превърнат изменението на климата от "най-голямото колективно предизвикателство, пред което днес е изправено човечеството, в най-голямата възможност за съвместен напредък към устойчиво бъдеще". Ако искаме да постигнем това, трябва да имаме политическа смелост за незабавни, амбициозни и съвместни решителни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай