Служебният кабинет с 3 спасителни задачи

Служебният кабинет с 3 спасителни задачи | StandartNews.com

България не е пред фалит, но пет сектора са в криза

Иван Костов

Държавата не е във фалит, но има нужда от спешно актуализиране на бюджета, защото макроикономическите показатели в него са твърде оптимистични. Двама души имат качества за поста служебен премиер и могат да се справят с тежката ситуация в страната. Това са бившият управител на БНБ, който е един от бащите на валутния борд, Светослав Гаврийски, и настоящият подуправител на БНБ и финансов министър в служебното правителство на Марин Райков Калин Христов.

В последните си дни парламентът трябва да даде три мандата на служебното правителство. Първата му задача е да се изработи актуализация на държавния бюджет, която да бъде приета веднага от новото Народно събрание. Втората е актуализиране на средносрочната прогноза за макрорамката и изготвяне на реалистичен проект за бюджет 2015 г., а третата - парламентът да даде мандат на служебното правителство да приключи споразумението с ЕС за еврофондовете до 2020 г.

Аз съм тук, за да предупредя, че България е в обща криза и да предупредя и управляващите, и тези, които се канят да управляват, и хората.

Държавата не е пред фалит, но е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран. Това е шоково за всички, защото води до намаляване на разходите. Причината е, че макроикономическите показатели са програмирани оптимистично.
Според сегашните разчети приходите трябваше да надвишават с 800 млн. лв. миналогодишните приходи, а те са по-малко. В същото време са изразходвани значително повече средства от миналата година.

Пет сектора са в криза - енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политически и национална сигурност. От тях зависи сигурността в страната. Когато в повече от три сектора показателите светнат в червено, кризата става обща.

Много е трудно едни управляващи да признаят такъв крах. Ако продължава така изпълнението на бюджета, държавата ще понесе санкции от ЕС в края на годината.

Неграмотност е говоренето за идването на МВФ, защото в ЕС има две големи банки и при нужда тяхната подкрепа е напълно достатъчна.

Ситуацията около банките не е напълно овладяна, тъй като в две банки са блокирани доста пари.
Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Тази система е нападната отвън. Държавата, институциите, специалните служби не са защитили системата, това е тежък пробив в сигурността

Един от най-тежките проблеми пред България е демографската криза, която е по-тежка от това, което представя НСИ.
НСИ използва дефектни дефиниции за това какво е население. Върху така представената реалност пък се правели стратегически документи за политика, но реално няма политика за противодействие на демографската криза.
Не стоя зад КТБ и няма връзка между мен и Цветан Василев. Аз нямам никакво отношение. Банката е във възход много след 2001 година. Къде ме виждате в този проект? Не се опитвайте още веднъж да ме правите изкупителна жертва.

(Пред Нова тв със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай