Вторник,

Служебният кабинет с 3 спасителни задачи

От: Администратор -
1521
Служебният кабинет с 3 спасителни задачи
A
A
A

България не е пред фалит, но пет сектора са в криза

Иван Костов

Държавата не е във фалит, но има нужда от спешно актуализиране на бюджета, защото макроикономическите показатели в него са твърде оптимистични. Двама души имат качества за поста служебен премиер и могат да се справят с тежката ситуация в страната. Това са бившият управител на БНБ, който е един от бащите на валутния борд, Светослав Гаврийски, и настоящият подуправител на БНБ и финансов министър в служебното правителство на Марин Райков Калин Христов.

В последните си дни парламентът трябва да даде три мандата на служебното правителство. Първата му задача е да се изработи актуализация на държавния бюджет, която да бъде приета веднага от новото Народно събрание. Втората е актуализиране на средносрочната прогноза за макрорамката и изготвяне на реалистичен проект за бюджет 2015 г., а третата - парламентът да даде мандат на служебното правителство да приключи споразумението с ЕС за еврофондовете до 2020 г.

Аз съм тук, за да предупредя, че България е в обща криза и да предупредя и управляващите, и тези, които се канят да управляват, и хората.

Държавата не е пред фалит, но е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран. Това е шоково за всички, защото води до намаляване на разходите. Причината е, че макроикономическите показатели са програмирани оптимистично.
Според сегашните разчети приходите трябваше да надвишават с 800 млн. лв. миналогодишните приходи, а те са по-малко. В същото време са изразходвани значително повече средства от миналата година.

Пет сектора са в криза - енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политически и национална сигурност. От тях зависи сигурността в страната. Когато в повече от три сектора показателите светнат в червено, кризата става обща.

Много е трудно едни управляващи да признаят такъв крах. Ако продължава така изпълнението на бюджета, държавата ще понесе санкции от ЕС в края на годината.

Неграмотност е говоренето за идването на МВФ, защото в ЕС има две големи банки и при нужда тяхната подкрепа е напълно достатъчна.

Ситуацията около банките не е напълно овладяна, тъй като в две банки са блокирани доста пари.
Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Тази система е нападната отвън. Държавата, институциите, специалните служби не са защитили системата, това е тежък пробив в сигурността

Един от най-тежките проблеми пред България е демографската криза, която е по-тежка от това, което представя НСИ.
НСИ използва дефектни дефиниции за това какво е население. Върху така представената реалност пък се правели стратегически документи за политика, но реално няма политика за противодействие на демографската криза.
Не стоя зад КТБ и няма връзка между мен и Цветан Василев. Аз нямам никакво отношение. Банката е във възход много след 2001 година. Къде ме виждате в този проект? Не се опитвайте още веднъж да ме правите изкупителна жертва.

(Пред Нова тв със съкращения)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички