Славка Бозукова: Каузата ни обединява

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Славка Бозукова: Каузата ни обединява | StandartNews.com

Провадия. 50-и ден страната ни живее в тревожното време на крайно противопоставяне. 50 дни пред очите ни сякаш има две Българии - на хората от площадите и на политиците. Диалогът между тях става все по-невъзможен, компромисът - абсурден.

Всяка идея се опорочава, всеки авторитет се унищожава. Както от парламентарната трибуна, така и от фейсбук. Изконни ценности като добро, зло, морал, закон се изкривяват. Аргументи се налагат с палки и павета. На пиедестал е единствено скандалът.

На този тъжен фон днес едно от малкото неща, които не разединяват българите, а напротив - обединяват ги и ги карат да се чувстват горди, са символите и традициите на древното ни минало. Историята, която ни дава уроци и мъдрост.

Тази година целта на националното електронно гласуване, организирано от в. "Стандарт", е да посочи топ 10 на най-големите археологически открития в България на новото хилядолетие. В предишните две национални гласувания се включиха по над 1 милион българи. Това ни дава увереността, че и сегашният вот ще има достатъчно голяма представителност.

Той е своеобразно социологическо проучване за държавата. Което ще й даде отговор на въпроса в кои от откритията да инвестира. Тежкото финансово наследство постави днес министерството на културата в абсурдна, направо невъзможна ситуация. То трябваше да разпредели скромните 500 000 лв. бюджет за всички планови разкопки у нас това лято. Което отреди траншове от 5, 10 и 15 000 на обект. Сума, която, както всички археолози на тази маса знаят, не може да стигне за нищо.

Затова и една от големите ни цели е да открием дебата за стратегия, която да подпомага плановите разкопки в България, като стимулира и бизнеса да помага на науката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай