Сирийски фитил за бомбите до Волга

Путин отказа да загърби Асад и веднага последваха серия взривове

Сирийски фитил за бомбите до Волга | StandartNews.com

От края на октомври 2013 г. до Нова година Волгоград беше разтърсен от три бомбени атентата, които приковаха вниманието на световното обществено мнение. Терористичните актове бяха извършени от т. нар. черни вдовици - специално обучени за самоубийствени бомбени операции съпруги на убити севернокавказки бойци. На първо място в анализа на кървавите събития трябва да бъдат отбелязани мястото и времето.

Волга е магистралата на руския речен транспорт, а Поволжието - сърцето на руското земеделие. Стремежът на ислямистите е за оформяне на един фронт, обединяващ групите от Северен Кавказ и Поволжието, и постепенното прехвърляне на напрежението към руските области, граничещи с Централна Азия, откъдето прониква нестабилност чрез наркотрафика от Афганистан. Показателно е, че още на 9 юли 2006 г. водачът на севернокавказките муджахидини Доку Умаров обяви образуването на Поволжско-Уралски фронт на движението, а през ноември 2010 г. в интернет се появи сайтът Вилаятi Идель-Урал (Уилаят Волга-Урал). Волгоград е избран за сцена на атентатите, защото именно този град е мястото, където тези линии и фронтове се събират и пресичат.

Нарастване на опитите за ескалация на напрежението се забелязваше още от началото на 2012 г. През лятото на същата година бяха убити две знакови фигури на умерения ислям в Русия - в Татарстан бяха извършени успешни покушения срещу влиятелните духовници Валиулла хазрат Якупов и Саид афанди Чиркейски, което показва стремежа на екстремистите да елиминират традиционните (и добре вписани в структурата на обществото) духовни водачи на ислямските общности в Русия.
Освен това наближава и Зимната олимпиада в Сочи през февруари. Олимпийските игри винаги се се радвали на изключително голям медиен и зрителски интерес, заради което са използвани и за политически цели. Нека си спомним Берлин и Гармиш-Партенкирхен - 1936 г., Мюнхен с прочутото нападение над израелските спортисти; бойкотите на игрите в Москва и Лос Анджелис през 1980 и 1984 г. Логично е терористите да се стремят да използват игрите в Сочи по подобен начин за привличане вниманието към своята кауза. Мащабното спортно събитие е удобен повод за опити за вътрешно отслабване на Русия и максимално влошаване на международния й имидж.

Зловещите нападения имат и близкоизточно измерение. Известна е руската подкрепа за режима на Башар Асад. Поради това на 12 октомври 2012 г. известният радикален шейх Юсуф ал Кардауи заяви по катарската телевизия, че "арабите и ислямският свят са длъжни да се обявят против Русия ... Ние сме длъжни да разглеждаме Русия като наш враг номер едно." Не е новост, че в Сирия на страната на "Ал Кайда" воюват най-малко 300 чеченски бунтовници, както и стотици бойци от бившите републики на СССР. Войната в Сирия доведе дотам, че Катар заплаши Русия, че тя ще бъде обект на атентати. Това не са празни заплахи, тъй като в арабската заливна държава отсядат немалко ръководители на чеченската опозиция и оттам пристигат значителни финансови средства за севернокавказките бунтовници. Западната преса съобщи, че на 31 юли 2013 г. шефът на саудитските служби принц Бандар бин Султан е посетил Москва и се е срещнал с президента Путин, като на тази среща Бандар е предложил Саудитска Арабия да гарантира, че няма да има терористични акции на олимпиадата в Сочи, ако Русия промени позицията си по сирийската криза. След отказа на Путин последва първият атентат на 21 октомври 2013 г., а другите два във Волгоград дойдоха след края на другото официално посещение на принц Бандар и среща с Путин в началото на декември.

Мариян Карагьозов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай