Символите не са вредни за здравето

Символите не са вредни за здравето | StandartNews.com

Даже аязмото в Плиска не издържа абсурдния спор дали е опасно за нацията

Няма ненаказано добро. Особено в България. Където даже символите може да се изкарат опасни за здравето. Поредното доказателство е абсурдният спор, който от няколко дни тресе държавата - жива ли е, или опасна водата от Плиска. Че даже и какъв процент са нитратите в нея. И покрай всичко това - какъв ужас е, че "Стандарт" смята да подари 10 000 флакончета с вода от кладенеца.

А всичко започна с еуфорията покрай ненадейно бликналото отново аязмо - вградено още от княз Борис I Михаил в Голямата базилика.

Ръководителят на екипа археолози проф. Павел Георгиев току-що бе открил мартириума на първия български светец - Боян-Енравота, който не само е бил лишен от престола заради вярата си в Христа, но и е бил посечен за нея. Край кладенеца. И позабравената първа столица

изведнъж влезе в устата на малки и големи

И тъй като разкопките в нея са под контрола на НИМ, поискахме от неговия шеф проф. Божидар Димитров разрешение да вземем вода от Свещения кладенец да я подарим на хората за Голяма Богородица. С изричната уговорка, че става въпрос за подарък. И никой няма да печели от това.

Имахме една-единствена цел. Да дадем на хората шанс да се докоснат до още един символ на славното ни минало, още една надежда.

Откъде да ни хрумне, че някой ще тръгне да мери нитратите на двата милиграма вода от Плиска. И да стряска хората, че ако искат да получат частица от първата българска столица, рискуват здравето си. Това е все едно да се проверяват за бактерии стотиците хиляди икони в църквите, които всеки пипа и целува. А дали утре някой няма да прати в лаборатория и дъждовната вода от Стъпката на Крали Марко край село Габрене?!
Че там може даже и жаби да плуват.
Спокойно !

"Стандарт" няма да раздаде флаконите с водата

от аязмото в Плиска. За да не разпалва страховете и налива още вода в мелницата на раздорите. Но какво ще правим с върволицата от хора, които всеки ден се редят на опашка пред кладенеца. И даже оставят край него икони на Богородица, на цар Борис Михаил Кръстителя. Независимо че Плиска не е "по път", че до нея не се отива нито случайно, нито между другото.
Без да чакат някой да им каже или да попитат, тези стотици хора направиха с вярата си мястото свещено. А ние наивно поискахме да дадем и на останалите част от тази тяхна надежда.

Защото за мнозина в тези държава, в която се вихри злоба и омраза, е останала само надежда и носталгия към добрите времена, когато да си българин е звучало наистина гордо. Но това е минало. А сега България може би ще стане първата страна, в която към символите на величавото ни минало ще трябва да се слага етикет, че те не са за пиене, поливане на доматите, нито за ядене, камо ли пък за пране. Както и че те не пазят от дяволи, особено в ума. А цялата дандания около водата от Плиска дойде в повече даже и на клетото аязмо. Което взе, че се самозатрупа вчера. Дано това да не отприщи поредния спор какво означава това. Защото тук и инспекторите от ХЕИ няма да помогнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай