Швейк и джихадистите

Швейк и джихадистите | StandartNews.com

Стотици младежи - а и девойки! - от Европа се вливат в редиците на Ислямския халифат. Това не са потомци на имигранти мюсюлмани, а местни хора. Приели исляма и тръгнали да се сражават -и умират за него - в камънаците и пустините на Близкия изток. Социолози и психолози обясняват този феномен с липсата на перспективи, с отхвърляне на консумативното и бездуховното модерно общество, с разочарование от християнството и т.н. Или просто за пари.

Във всяко от тези твърдения има истина. Но има още една допълнителна причина за този абсурден на пръв поглед цивилизационен избор, която като че ли убягва от вниманието на анализаторите. Или по-точно - две.

Първата е вездесъщият интернет, който прелива като непочистена българска река от всевъзможни военни игри. За хиляди тийнейджъри, израснали с тях, войната е просто игра. В нея ти винаги си победител. Няма смърт, няма рани, а "лошите" в крайна сметка винаги са унищожени. И в един момент ти се приисква да го направиш не във виртуален, а в реален вариант. Защото наистина си мислиш, че "войната е майтап - ще постоя две-три седмици, вкъщи ще се върна пак", както си тананика добрият войник Швейк. Пък и на тази възраст всеки се смята за безсмъртен.

Втората причина може да се търси във факта, че в последните 10-15 години задължителната военна служба - с незначителни изключения, отпадна в страните от Стария континент. А това допълнително подхранва погрешната представа за това що е война и що е армия. Достатъчно е да си изпитал на гърба си само второто - няма нужда да си участвал в реално сражение. Да си наясно, че да си войник, е един изнурителен труд, лишения и унижения. Дори само да копаеш окопи, да носиш на гърба си снаряжение, да мръзнеш през зимата и и да се пържиш на слънцето през лятото. Да търпиш глад по време на маневри, защото логистиката се е объркала, да търпиш ругатните и наказанията на старшината, да изпълняваш понякога безсмислени заповеди. Ако си преживял всичко това, едва ли ще се засилиш да навлечеш отново униформа - пък макар и доброволческа.

Новооглашените европейски мюсюлмани, направили това, скоро ще разберат, че Швейк просто е иронизирал войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай