Ще се разцепи ли Украйна

Страховете остават, въпросът е кой и какво може да обедини Изтока и Запада

Ще се разцепи ли Украйна   | StandartNews.com

Точно преди три месеца в Киев избухна първата демонстрация на привържениците на евроинтеграцията. Оттогава досега Украйна заемаше централно място в емисиите и публикациите на всички световни медии. И явно още дълго време ще е така след толкова жертви на Майдана, отстранени президент и правителство и парламент под контрола на опозиционери, които според руския прочит са бандити, терористи и метежници, а според западния - едва ли не революционери и демократи. Но. От три месеца витае в политическото и медийното пространство опасението, че Украйна може да се разцепи на две. Проевропейски ориентирана западна част и проруски ориентиран изток и юг, където рускоговорещото население е между 30% и над 50 на сто. Или ако не се разцепи, то да се федерализира. Слава Богу, нито едното от двете не се е случило, поне засега. Последствията от такъв развой заслужават отделен анализ. Както и кой има интерес от това и кой не.


Ние, журналистите, в опита си да кажем много с малко думи прибягваме до метафори, оксиморони, че дори и евфемизми. Един такъв пример е заглавието от неделния брой на "Стандарт" "Украйна се разцепи". То е събирателно за цяла страница, посветена на събитията от настоящия и предишния ден - изчезването на Янукович, резолюцията на събрали се в Харков на конгрес негови поддръжници, в която те декларират, че поемат "отговорността за гарантирането на конституционния ред, законност, правата и сигурността на гражданите в НАШИТЕ територии", както посочва кореспондентът на Би Би Си в Харков Юри Маловерян на 22 февруари. Журналистът посочва, че те отказват да признаят случващото се в парламента в този ден и

 

наричат "фашисти" тези, които са взели властта в Киев

 

заявявайки, че няма да допуснат въоръжени бойци да дойдат в техните градове. Губернаторът на Харковска област Михайло Добкин заяви, че той и останалите лидери на рускоговорещите райони в Източна Украйна поемат контрола над тази част от територията на страната. И пак същият, който на 12 февруари призова към "федерализация", тъй като унитарната държава "се е провалила". На това акцентират журналистите от Блумбърг Александър Кудритски и Хенри Мейер на 20 февруари в онлайн изданието, за което работят. "Западна Украйна, където газопроводи доставят руски газ до европейската мрежа през полската, словашката и унгарската граница, все повече се изплъзва от хватката на Янукович", пишат двамата колеги.


От събота досега на мястото на Украйна не са възникнали две държави. По всичко личи, че това няма да се случи и днес. Но посланикът на Украйна в София - Микола Балтажи, изрази в писмо до редакцията възмущението си от заглавието на въпросната статия в неделя. Ваше превъзходителство, в няколко тълковни речника дефиницията за "разцепление" освен отцепничество, сепаратизъм, разрушение означава разединение, разкол, несъгласие, раздор. Все явления, които битуват в украинското общество от началото на протестите. Няма значение какво е съотношението между едната и другата група, между "метежници" и "революционери",

 

факт е, че обществото е разделено

 

Ето защо ние следим внимателно и даваме гласност и на едната, и на другата страна. Безпристрастно, така както е професионално. Работим с факти, с реални събития. И ги систематизираме под събирателни заглавия. Дали новата власт е легитимна, или пък е старата - това нека решава украинският народ, не ние. И е хубаво да се заявява кой от кой отбор е и от кой към кой преминава. Но нека не е с цената на квалификации за обективност и възмущение.
А междувременно ще продължим да следим световните медии, както западни, така и руски. Апропо руският тв канал RT в англоезичната си емисия още през януари излъчва репортажи от Киев с формулировка в шпана (надпис на екрана на фона на видеокадрите): West v East: Ukraine split in half amid violence engulfing capital. В превод: Запад срещу Изток: Украйна се раздели на фона на насилието, обхванало столицата. И в който репортаж коментатор в студиото показва карта на Украйна и обяснява, че е "разделена 50 на 50".


Ще продължим да следим и емисиите на Ройтерс, която разказва как след промените в Киев редът там се съблюдава от мъже и младежи с военни каски, камуфлажи и маски. "Напреженията подхранват страховете, че Украйна ще се раздроби исторически лингвистично и културно на изток и запад", коментира още агенцията. Така че опасенията за разпадане на Украйна остават, без значение какво говорят един или друг политик или посланик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай