Шофьорската книжка трябва да се отнема

Георги Янакиев, председател на СБА

Шофьорската книжка трябва да се отнема | StandartNews.com

Научих за предлаганите поредни промени в Закона за движението по пътищата от медиите. В Съюза на българските автомобилисти никой досега не ни е предоставил информация нито кой, нито какво точно предлага. Миналата седмица бях в Народното събрание за обсъждане на мерки за предотвратяване и намаляване на броя на пътните произшествия. Тогава там само се изказаха мнения, и то съвсем бегло, че трябва да се направят промени именно с цел повишаване на превенцията срещу нарушителите. Не беше направено нито едно конкретно предложение, не бяха определени дори работни групи. Ако в. "Стандарт" не беше изнесъл в два поредни дни идеите за промени, нямаше да имаме представа какво се предлага.

Идеята за двукратно увеличение на глобите за превишена скорост ще окаже превантивен ефект върху по-дисциплинираните водачи. Защото във всички случаи, когато се бръкне по-дълбоко в джоба на българина, това ще го накара да се замисли следващия път дали да натиска толкова педала на газта. За нас обаче остава под въпрос проблемът с изпълнението на закона. Защото и през пет дни да променяме закона, ако няма кой да го изпълнява, каквито и високи глоби да бъдат гласувани, няма да постигнем по-добри резултати на пътя.

Въпросът с монтирането на камери реши до голяма степен проблема със субективния фактор. Вече няма такива шашмалогии както преди - нарушителят не може да разчита, че ще се "оправи" с органите на пътната полиция, тъй като има средства за обективен контрол, които трудно могат да се манипулират.

Много странно обаче ми звучи предложението при превишаване на скоростта над 50 км/час глобата да скочи не двойно, а само с 40-ина процента - от 350 на 500 лв., а шофьорската книжка на нарушителя да не се отнема. Според мен при такова нарушение много по-важно е изземването на документа за правоуправление, тъй като това веднага превръща нарушителя в пешеходец. Да, глобата също има превантивен ефект, но отнемането на книжката на практика се превръща в бариера пред нарушителя. В крайна сметка всеки може да намери още 150 лв. да плати глобата и книжката му да остане в джоба. Но когато му я отнемат, три месеца ще има достатъчно време да разсъждава как ще натиска занапред педала на газта. Това е особено валидно за шофьорите, които си изкарват хляба зад волана. Същото се отнася и за любителите водачи, които ползват леките си автомобили повече за бизнес, за доставка на стоки за техните малки фирми, отколкото за удоволствие. Отдавна мина времето, когато повечето хора изкарваха колата си само в събота и неделя, за да ходят на разходка.

Искам да засегна и един много важен въпрос - за отговорността. Идеята в КАТ да се регистрират не само собствениците на автомобили, но и техните водачи, не е добра. Във всички случаи собственикът на автомобила е този, който трябва да отговаря какво се случва с него. СБА ще внесе в Народното събрание становище срещу идеята с промяна в закона отговорността да се прехвърли на този, който е шофирал в момента на нарушението. Защото това е връщане в далечното минало. След като аз съм собственик на автомобил, аз трябва да мисля на кого го давам - на моя син ли, на баджанака ли и пр. - и аз да отговарям, включително и за глобите. Няма защо да търсят сина ми или баджанака ми. Колата се води на мое име и ще търсят мен!

Същото се отнася и за фирмите превозвачи. Собственикът на автомобилите трябва да си отваря очите на четири, когато наема водачи за своите камиони, автобуси или таксита. Само по този начин отговорността на собствениците ще се завиши много, което е много важно. Как може като собственик да даваш своя автомобил на някого, за когото нямаш представа какъв водач е, какъв човек е - отговорен или нехранимайко? Как така безотговорно ще довериш своето имущество на някого? Защото в ръцете на безотговорен човек автомобилът се превръща в страшно оръжие, а ти ставаш съучастник в убийството или нараняването на други хора. Да, с промените в закона отговорността на собствениците трябва да се завиши. След като един собственик е похарчил над 2 милиона, за да си купи 20 камиона, ще трябва да намери още 500 лв. за заплата на един диспечер, който да извършва сутрин предпътните прегледи.

Подкрепям идеята и при продажба на автомобила на чужденец, този, който го продава, да е задължен да сваля номерата и да ги връща в КАТ. Редно е чужденецът, като купи колата, да й сложи каквито си номера иска в родината си.

Категорично обаче всички тези промени трябва да бъдат внимателно обсъдени от широк кръг специалисти, най-вече в Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, на която и аз съм член. Самата комисия обаче първо трябва да претърпи промени, тъй като нейни членове са бивши зам.-министри, на чиито места вече има назначени нови. Искам да се свържа и с председателя на Транспортната комисия в НС, за да видя чия е инициативата за измененията на Закона за движението по пътищата. А и като имам предвид напрежението, което цари в обществото, мисля, че промените трябва да бъдат обсъдени много внимателно и обстойно. Промени са наложителни, но те трябва да бъдат ефективни, а не поредните, които няма да доведат до нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай