Петък,

Шамари вместо думи

От: Администратор -
1158
Шамари вместо  думи
A
A
A

Ани Владимирова,
психолог

Когато тръгна по "Витошка", аз виждам оръжие по задниците на един куп мъже, което не виждах години наред. Хората ги е страх и си казват, че е по-добре да си замълчат за една тъпа история в автобуса, надявайки се, че някой ще удари два шамара на друг и с това ще се размине. Което е по-добре, отколкото да се извади нож и някой да умре. Много хора нямат задръжки.
Проблемът на тийнейджъра побойник от Бургас е комуникативен. Човек, който не може да си служи с речта, си служи с тялото. В случая момчето е спортист, т.е. специалист в това, което прави. Младежът не е култивиран да може да общува. Той има самочувствие от спорта и го използва, за да се справя социално. Когато някой постави под съмнение авторитета му, самоличността му като човек, той показва какво може. А може това, което е научил от спорта.

Много от съвременните тийнейджъри не могат да говорят, защото никой не го е правил и не го прави с тях. Те от малки хващат тъчскрийна, сядат пред компютъра и само манипулират с предмети ситуация, а не я вербализират, което е типично и за това момче. Корените на проблема, характерен за много от съвременните младежи, е в цялостното им развитие. Човек се формира в семейна среда 6-7 години и след това в училище. В нашите семейства днес е по-лесно да се прибереш, да му хвърлиш компютъра и да не се занимаваш с него. Липсва семейното общуване, хората дори не сядат да се хранят заедно.

На всички ни е ясно, че и българското училище е оставено на самотек. Професията нито е престижна, нито пък - добре платена. И ако до 4 клас има някакви останали хора с морални ценности, които обичат професията и благодарение на тях има нещо добро, след това, в горен курс, дори и да има някакви закрепени авторитети, те рухват. Причината - отговорността се размива. Преподавателите гледат самите те да оцелеят в училищна среда и нямат ресурс да дадат пример и да могат да култивират в децата някакво социално престижно поведение.

(Пред FRONT.BG)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички