Сблъсъкът между реда и хаоса

Сблъсъкът между реда и хаоса | StandartNews.com

Ричард Хаас, президент в Съвета по международни отношения и бивш висш служител на Държавния департамент на САЩ

В света винаги произтича сблъсък между силите на реда и безпорядъка, а характерът на епохата зависи от баланса между тях.

Източниците на реда са държавите, организациите и лицата, които се придържат към съществуващите международни правила и договорености, а също към предварително определен процес на тяхното изменение. Източникът на безпорядъка са държавите, организациите и лицата, които по принцип отхвърлят тези правила и договорености, а също смятат, че имат право да ги пренебрегват и нарушават.

Някои съвременни предизвикателства срещу реда носят планетарен характер и отразяват опасни аспекти на глобализацията, включително трансграничните потоци на терористите, вирусите (биологичните и виртуалните), вредните газове. Те таят в себе си заплаха от подкопаване и отслабване на системата като цяло. А нарастването на популизма на фона на икономическата стагнация и задълбочаващото се неравенство прави още по-сложна ефективността на глобалното управление.

Хегемонията на САЩ отслабва, но не се вижда приемник, готов да поеме щафетата. Най-вероятният сценарий на бъдещето е запазването на сегашната система на международни отношения с едно взаимодействие, което ще се осъществява напосоки. Все повече центрове на силата в света ще се стремят към автономия, отделяйки все по-малко внимание на интересите и предпочитанията на Вашингтон. Това ще затрудни решението на вече съществуващите проблеми и ще породи нови. Накратко, редът, установен след Студената война се разпада и макар да е несъвършен, ще ни липсва много в бъдеще.

Какво да се предприеме? Необходимо е да се предприемат реални стъпки. Най-доброто, което САЩ могат да направят в Близкия изток, е дадат клетвата на Хипократ и да се опитат да не вредят повече. За нещастие, демократичните преобразования в други страни често не по възможностите на чужденците. На сегашния исторически етап не всички общества могат еднакво добре да възприемат демократизацията.

Срещу "Ислямската държава" са необходими постоянни въздушни удари по военни цели на терористите в Ирак и Сирия, а също координиране на усилията със Саудитска Арабия и Турция, за да не се допусне приток на новобранци и финанси в тази зловеща организация. В Азия рецептата е значително по-проста - усърдно да се провежда сегашната политика. Целта е редовно дипломатическо взаимодействие на високо равнище за намаляване на "градуса" на многобройните спорове в този регион, нарастването на военното присъствие на САЩ, а също по-засилена подкрепа за регионално търговско споразумение както в рамките на Америка, така и на международна равнище.

Що се отнася до Русия и Украйна, изискват се комбинирани усилия, призвани да подкрепят Киев в икономическо и военно отношение, да засилят НАТО и продължат натиска срещу Русия чрез санкциите. В същото време на Москва трябва да се предложи дипломатически изход от създалото се положение, включително гаранции, че Украйна в близко бъдеще няма да стане член на НАТО и няма да установи изключителни връзки с Евросъюза.

САЩ трябва също да подредят своят собствен дом - да вдигнат стандарта на живот на американците и да формират ресурси, необходими за съхранението на активната роля на световната сцена. Политическата система на САЩ функционира все по-зле заради отслабването на партиите, мощта на групите по интереси, несъвършените правила на политическо финансиране и демографските промени. Светът знае, че все повече американски граждани са скептични към участието на страната им в световната политика. Но президентът е длъжен да убеди умореното от войната американско общество, че - независимо дали ни харесва или не - положението в света все още има значение, а активната външна политика може да се провежда без да вреди на вътрешното благополучие.

Сп. "Форийн афеърс", със съкращения

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай