Четвъртък,

Руски хулигани по английски модел

От: Failed to load user -
934
Руски хулигани по английски модел
A
A
A

В руския интернет портал за футболни хулигани Fanstyle.ru се появи анонимна информация на човек, който твърди, че е очевидец на изстъпленията на запалянковци във Франция. "Три часа преди мача имаше среща в един парк, бяхме около 250-300 души", разказва той за събитията, разиграли се в събота в Марсилия. На тази среща присъствали всички : "Бездомните", "Месото", "Локомотивите","Биковете". Това са прякорите на феновете, които поддържат руските отбори "Зенит", "Спартак", "Локомотив" и "Динамо". След това групата се отправила към "площад с няколко ирландски кръчми и много британци".

Онова, което се случи преди и след срещата между Англия и Русия, предизвика възмущение в цял свят. Феновете на двата отбора се впуснаха в кървави улични битки, замеряйки се със столове и бутилки. Анонимният руски очевидец описва, че в "основната битка" край пристанището участвали 100 до 150 хулигани. След мача някои от руските фенове подложиха англичаните на дива гонитба. Заради тези изстъпления УЕФА заплаши и двата отбора с изключване от първенството - в случай, че срамните сцени се повторят. На Руския футболен съюз беше наложена и парична глоба в размер на 150 000 евро.

"Битката" била завършила с равен резултат, се казва в информацията на анонимния очевидец. Взети били обаче "множество трофеи", тоест - британски знамена. Една снимка показва млади руснаци в Марсилия, които гордо позират с обърнати наопаки британски знамена. От надписа под снимката се разбира, че става дума за хулигани от Москва и Санкт Петербург. У дома тези мъже биха се били помежду си, но в чужбина руските хулигани се обединяват срещу чуждите.

По ирония на съдбата руските футболни хулигани са с английски корени. Руските футболни фенове започват да се организират за първи път през 1970-те години, а за образец им служат именно агитките на английските запалянковци. През 1990-те години възникват дори хулигански групировки, които носят английски имена, като например "Red-Blue Warriors".
Първоначално движението на футболните хулигани е концентрирано предимно в големи градове като Москва. В наши дни подобни групи има около повечето клубове. Точният им брой не е известен. Предполага се, че всяка група включва между 20 и 50 членове, които се събират редовно, за да се бият. Сраженията се провеждат обикновено в покрайнините на града или в някоя гора. "Руските запалянковци изтласкват останалите футболни фенове от първите места в класацията за хулиганско поведение", написа още преди няколко години Дмитри Лекух, който добре познава структурите на биячите, тъй като навремето е бил техен член. Според Лекух, "руснаците са по-добре организирани и по-дисциплинирани" от останалите футболни хулигани.

Колко силни и агресивни са футболните запалянковци в Русия, стана ясно през декември 2010, когато в самия център на Москва се събраха над 5000 млади мъже, за да протестират срещу убийството на фен, загинал при сбиване. Накрая хулиганите атакуваха полицията и подгониха случайни минувачи, които, според тях, имали "неславянски" вид. Въпросната акция беше организирана от десноекстремистки групировки. Също както и на Запад, сред руските футболни фенове има и немалко неонацисти, а според мнозина наблюдатели руската хулиганска сцена е по-националистическа от английската, например.

Някои политици от крайнолявото и крайнодясното пространство се опитват да се възползват от тези настроения. Британците "трябва да усетят силата на руския юмрук", написа след сбиванията в Марсилия левоекстремистки настроеният руски политик Едуард Лимонов. А Игор Лебедев, член на Изпълнителния комитет на Руския футболен съюз, дори похвали атаките на руските фенове. "Добра работа, момчета!", написа той в Туитър и обяви, че виновна за ситуацията била френската полиция. 43-годишният Лебедев е заместник-председател на Руската Дума и син на десния популист Владимир Жириновски. Неговата националистическа Либерално-демократична партия на Русия (ЛДПР) вече на няколко пъти се опитва да спечели футболните хулигани като избиратели.

Изстъпленията във Франция пораждат неприятни въпроси и относно Световното първенство през 2018 година, което ще се проведе именно в Русия. Множат се белезите, че руските власти се готвят да приложат по-сурови мерки срещу футболните хулигани. В началото на тази година беше заведено дело след едно сбиване в Москва. Няколко фенове бяха задържани, а жилищата им - претърсени. В Русия това се случва за първи път, написа в тази връзка онлайн изданието Gazeta.ru и излезе с предположението, че в навечерието на Световното първенство през 2018 някои от руските хулигански групировки по всяка вероятност ще бъдат забранени.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com