Русия отдавна има план Б за газа

Русия отдавна има план Б за газа | StandartNews.com

Политиката на Кремъл е да заобикаля и изолира този, който пречи

Слав Славов,
регионален мениджър в Световния енергиен съвет

Изявлението на руския президент Владимир Путин в Анкара за спирането на проекта "Южен поток" е плод на традиционно ясната, твърда и винаги последователна политика на Русия на международното дипломатическо поле. Спомням си един много характерен епизод отпреди доста години, когато начело на българската енергетика беше Иван Шиляшки. Та Иван Шиляшки беше на посещение тогава в Женева, където коментирахме нашироко българо-руските енергийни отношения и той заяви приблизително следното: "Не мога да изтрая повече тези проблеми с Русия за природния газ, затова заминавам с вицепремиера Евгений Бакърджиев за Москва, за да им разгоним фамилията на руснаците. Ще ги накараме да плащат по 7-8 долара на 100 км транзитни такси в отговор на желанието им да увеличат транзита на природен газ през България към Турция". След два дни те отпътуваха за Русия и какво са правили там, те си знаят, но резултатът беше очевиден. След тези разговори в Москва руснаците взеха решение и само за около две години изградиха газопровода "Син поток" за доставка на газ по дъното на Черно море за Турция.

С този кратък спомен искам да илюстрирам принципната политика на Русия, която винаги е била точно такава - да не зависи никога и за нищо от никого. А който й се противопостави - тя го заобикаля и го изолира. Това е!
Затова аз съм убеден, че същият този трик се повтаря отново и сега с изказването на руския президент Владимир Путин в Анкара. С него на практика Путин заявява: "Ние имаме жестоки поуки и затова най-добре

пред нашите тръби да няма нищо друго, освен просторите на морето."

А защо Путин избира Турция? Повече от логично! На първо място Турция е един страхотен пазар. Това е единствената държава в Европа, ако можем изобщо да я броим за европейска държава, чиято икономика отчита ръст от по 5-6% всяка година. На второ място Турция е лоялна държава, която винаги стриктно спазва сключените договори. На трето - със сключените договори Турция иска да демонстрира пред Брюксел своето отношение за забавяната процедура по приемането й в Евросъюза.

Тук трябва да се има предвид и нещо друго. Когато руснаците тръгнат да договарят нещо, те винаги действат комплексно. В случая и в преговорите между Русия и Турция не става дума само за доставки на природен газ и за изграждането на "Син поток 2", а и за ядрена енергетика и пр. Така че руснаците ще инвестират в изграждането на ядрената централа в Аккую, както искаха да го направят в Белене, с което на практика те придобиват огромно влияние върху турската енергетика и икономика - нещо, от което обаче Анкара явно не се притеснява толкова, колкото ние демонстрираме това. Ходът с изявлението на Владимир Путин е изключителен. След като Русия изчака достатъчно дълго и нас, и ЕК да вземем някакво ясно решение за "Южен поток" и видя, че такова няма, тя

направи рязък завой към Турция

за да реши с един замах проблема.
Всъщност това решение за спирането на "Южен поток" не е от вчера. Неотдавна се завърнах от заседанието на Изпълнителната асамблея на Световния енергиен съвет, което се проведе в Картахена, Колумбия. Случи се така, че на една маса бяхме с президентите на Световния енергиен съвет и на германската компания Е.ОН и зам.-министъра на енергетиката на Русия. По време на разговора последният коментира, че след като консумацията на природен газ в Германия продължава да намалява, то вече няма никакъв проблем Русия да доставя природен газ на Източна Европа, включително на Балканите и България, по газопровода "Северен поток". Попитах го ясно: "Какво искате да кажете, че няма да има "Южен поток" ли"? А той отвърна: "Да, нали знаете, че политиката на ЕС за "Южен поток" не е много последователна". Тогава го запитах на каква цена биха доставяли газ през "Северен поток" за Източна Европа и Балканите, на което руският зам.-министър отвърна: "А, това вече е съвсем друг въпрос".

Така че изявлението на руския президент Владимир Путин не е нито случайно, нито почива на някакво спонтанно решение. То е плод на продължителна аналитична работа на руските експерти и на дългосрочна политика на Русия. Все неща, с които България, за съжаление, никога не е можела да се похвали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай