Рокадата не е реформа

Рокадата не е реформа | StandartNews.com

Персоналните смени в МВР и ДАНС няма да решат проблемите

Позицията на премиера Бойко Борисов срещу смяната на председателя на ДАНС и главния секретар на МВР предизвика много коментари и оживени дискусии в социалните мрежи, както и произнасяне от страна на социолози, политолози и анализатори. Може би една част от тях са били силно изненадани от категоричността, с която Борисов отказа да се поддаде на провокативното искане за реваншизъм.

Далеч съм от мисълта под някаква форма да анализирам дейността на двамата висши представители на държавната власт в силовия сектор. Не съм запознат с голяма част от детайлите и едва ли бих могъл да бъда компетентен. Но хищническото искане те да бъдат отстранени - тук, на момента и сега, говори за несъобразяване с атмосферата в обществото, желание да не се търси диалог и категорично отхвърляне на политиката на съгласие и компромис, която Борисов следва в много по-голяма степен през втория мандат, отколкото през първия. Политическото поведение на единствения министър-председател, успял да спечели втори мандат, говори не просто за опит за лавиране между разнородните коалиционни партньори, но и за улегналост, мъдрост и последователност при взимането на решенията. Очевидно е, че Борисов не се поддава на шантаж и провокации, нито на изнудване. Също така безспорно е, че МВР и ДАНС се нуждаят от реформи, при това незабавни, решителни, кардинални.

Многократно съм подчертавал в свои анализи, че тези институции в максимална степен трябва да отразяват обществените очаквания и тежненията на гражданското общество. Но дали смяната на Писанчев в ДАНС ще реши всички проблеми? Дали не е необходимо да се осъществят структурни и йерархични реформи, вместо да се търси персонално разчистване на сметки? Ето в това национално отговорно поведение Борисов фокусира голяма част от обществените очаквания и вероятно то е една от причините за трайното му присъствие на политическата сцена и възможността да бъде водещ фактор - независимо от критики, несъгласия или всякакви други различия, които различни уважавани представители на обществения елит са имали към неговата политическа линия на поведение или отстояваните десноцентристки идеи.

Смятам, че взетото от него решение бе единствено правилното и възможно с оглед на момента, без да бъде продиктувано от конюнктурни съображения или дребнави партийни сметки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай