Реформаторите да бъдат почтени към избирателите

Реформаторите да бъдат почтени към избирателите | StandartNews.com

Силите и избирателите на Реформаторския блок са разделени по отношение на ГЕРБ, това е една от причините да наблюдаваме отсъствието на ясна позиция на десните спрямо партията на Бойко Борисов. В Реформаторския блок влизат доста разнородни политически сили. Някои от тях принадлежат по-скоро на миналото, но има и такива партии, които са с бъдеще. При всички положения силите в Реформаторския блок нямат единно отношение към ГЕРБ.

Но има и нещо, което е още по-сериозно, избирателите на тези партии са още по-разделени в отношението си към партията на Борисов. Най-голям е делът на тези избиратели, които смятат, че с ГЕРБ трябва да се взаимодейства още от сега в посока на сваляне на правителството на Пламен Орешарски, предизвикване на предсрочни избори и взаимодействие в следващия парламент за сформиране на дясно правителство. Има и такива в Реформаторския блок, които са категорично против всякакво сътрудничество, както и трета група, които се обявяват за взаимодействие по свалянето на правителството, но що се отнася до сътрудничество в следващия парламент то да бъде в резултат на споразумение. Предвид на разнородните настроения на техните симпатизанти не е учудващо, че ръководството на политическите сили, обединени в Реформаторския блок, не знаят как да реагират.
Сблъсъкът между ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде за привличането на десните избиратели. За момента огромната част от тези избиратели предпочитат ГЕРБ, а една малка част - Реформаторския блок. Но едва ли има опасност от евентуално обезличаване на последните, защото още никой не предвижда предизборна коалиция. Ясно е, че когато и да има избори, двете политически сили ще се явят отделно.
Но почтеността към избирателите изиска Реформаторският блок да каже в какви коалиции може да влезе след изборите и в какви не. Всички социологически проучвания показват, че те няма да разполагат с нужното количество депутати за съставяне на правителство. Така че почтеността изисква да заявят какво правителство биха подкрепили - доминирано от ГЕРБ или от БСП.
Постепенното затихване на протестите е нещо логично. Да не забравяме, че основният дразнител, който изкара най-много хора на улиците, беше назначението на Делян Пеевски. То обаче беше отменено само няколко дни след това. Наистина протестите имаха своите пикове с няколко десетки хиляди участници, но сега са далеч по-малобройни и очаквам те постепенно да затихват.

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай