Неделя,

Реформаторите да бъдат почтени към избирателите

От: Failed to load user -
2113
Реформаторите да бъдат почтени към избирателите
A
A
A

Силите и избирателите на Реформаторския блок са разделени по отношение на ГЕРБ, това е една от причините да наблюдаваме отсъствието на ясна позиция на десните спрямо партията на Бойко Борисов. В Реформаторския блок влизат доста разнородни политически сили. Някои от тях принадлежат по-скоро на миналото, но има и такива партии, които са с бъдеще. При всички положения силите в Реформаторския блок нямат единно отношение към ГЕРБ.

Но има и нещо, което е още по-сериозно, избирателите на тези партии са още по-разделени в отношението си към партията на Борисов. Най-голям е делът на тези избиратели, които смятат, че с ГЕРБ трябва да се взаимодейства още от сега в посока на сваляне на правителството на Пламен Орешарски, предизвикване на предсрочни избори и взаимодействие в следващия парламент за сформиране на дясно правителство. Има и такива в Реформаторския блок, които са категорично против всякакво сътрудничество, както и трета група, които се обявяват за взаимодействие по свалянето на правителството, но що се отнася до сътрудничество в следващия парламент то да бъде в резултат на споразумение. Предвид на разнородните настроения на техните симпатизанти не е учудващо, че ръководството на политическите сили, обединени в Реформаторския блок, не знаят как да реагират.
Сблъсъкът между ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде за привличането на десните избиратели. За момента огромната част от тези избиратели предпочитат ГЕРБ, а една малка част - Реформаторския блок. Но едва ли има опасност от евентуално обезличаване на последните, защото още никой не предвижда предизборна коалиция. Ясно е, че когато и да има избори, двете политически сили ще се явят отделно.
Но почтеността към избирателите изиска Реформаторският блок да каже в какви коалиции може да влезе след изборите и в какви не. Всички социологически проучвания показват, че те няма да разполагат с нужното количество депутати за съставяне на правителство. Така че почтеността изисква да заявят какво правителство биха подкрепили - доминирано от ГЕРБ или от БСП.
Постепенното затихване на протестите е нещо логично. Да не забравяме, че основният дразнител, който изкара най-много хора на улиците, беше назначението на Делян Пеевски. То обаче беше отменено само няколко дни след това. Наистина протестите имаха своите пикове с няколко десетки хиляди участници, но сега са далеч по-малобройни и очаквам те постепенно да затихват.

(Пред БГНЕС)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички