Разум срещу заклинания в битката за Банско

Разум срещу заклинания в битката за Банско | StandartNews.com

Крайно време е за дебат с аргументи вместо надвикване с агитки

Зелени шамани залагат на пропагандни трикове от Третия райх

Направи голямата лъжа проста за разбиране, повтаряй я непрестанно и рано или късно някой ще ти повярва. Ще се учудите, но това не е записано в устава на някоя екологична организация в България. Това са думи на Хитлер, чиято перверзна логика обаче е вкарана в активна употреба от отбора на "зелените шамани" у нас.

Проблемът със строежа на втората кабинка и развитието в ски зона Банско за мнозина е много стара дъвка. Даже чак им е втръснала. Така е, в нормалния свят хората виждат един проблем. Обсъждат го и го решават. После минават към следващия.

У нас обаче ситуацията е друга. Защото логиката на т. нар. еколози, не е да се намери решение, а да се търси патова ситуация. Затова зелените търсят "голямата лъжа". Те не могат да нарекат така усвояването на десетки милиони чуждестранни и български пари, срещу които бабуват на лешояди, делфини, лалугери, съсели и амеби. Глупаво е да мислим, че обиграни комарджии ще тръгнат драговолно да сменят фалшивите карти с истински. От какво ще живеят, ако не са на хранилката? Гущерът не къса сам опашката си.

Каква е обаче логиката на шепата зелени комбинатори?

Същественото в нея е нейното финансово измерение. Затова те казват: има зони, където не смеем да пипаме. После зони, в които ни плащат да не пипаме. И накрая зони, в които ни плащат много да си играем на притеснени зелени човечета.
Не иде да търсиш екологични катастрофи във фабриките на благодетелите си, чисто хонорарно не е почтено. Пък и от бялата каолинова глина по дрехите остават издайнически петна. Много е нанагорно да протестираш срещу нефтените сондажи на "Шел" по Южното Черноморие, нищо че плажът Силистар догодина ще е с фатален загар. Но какво пречи да се насочиш към лесно решение в планината, където

до гроб ще пробваш да държиш правителство и население в шах

И ето - какво по-удобно място от Банско (Боровец, Пампорово, Витоша, да продължаваме ли). Голямата лъжа е създадена: Народът да спре ползването и развитието на ски зона Банско. Разбира се, в името на природата! Толкоз. Първата част от схемата е готова.

В България, за разлика от модерния свят, трудно ще осъдиш клеветника така, че да млъкне опозорен от собствената си наглост. Затова концесионерът "Юлен" години наред работи по европейски: излага факти, вади доказателства и привиква свидетели в защита на каузата на развитието. Паралелно с това, след десетки проверки на всякакви държавни органи и международни институции, става ясно, че нарушения в ски зона Банско няма. Съдът потвърди, че изграждането на спортни съоръжения в рамките на урбанизираната ски зона е разрешено и никой няма намерения да прави хотели и боулинг зали. Обясняваше се многократно, че обектите в ски зона Банско са били частна собственост преди сключването на концесията и съответно те нито някога са били обект на концесията, нито могат да бъдат. Няма как държавата да концесионира частна собственост - концесионира се само държавна собственост. Такива обекти са лифтовете на фирма "Академика 2000" ЕООД, които през 2000 година престават да бъдат публична държавна собственост. Колко пъти се обясни публично, че концесионното възнаграждение се определя според ясна методика на базата на сезон от 100 дни. Тук държавата сама е определила параметрите и от "Юлен" не могат да ги променят по никакъв начин, без значение дали сезонът в конкретната година е по-дълъг или по-къс. За пореден път се припомни, че операторът на ски зона Банско се придържа стриктно към Териториално устройствения план (ТУП) и обектите, описани в него. Всички изградени обекти са допуснати и съгласувания по установения ред, външната граница на ТУП-а е спазена.

Изредените по-горе факти обаче със замах се подминават от зелените при публичния дебат.

Като се заглушават със заклинания.

Това е втората стъпка на голямата манипулация

Голямата лъжа, която иначе звучи красиво, трябва да се сведе до 1-2 прости, ама много прости заклинания. На всичко казано от български и чужди институции по безпроблемността на ски зона Банско, шепата еколози години наред повтарят като мантра един и същ рефрен: "Застрояват планината. Секат дървета. Асфалтират национален парк".

С тези три изречения те опитват да манипулират и власт, и обществено мнение в своя полза.

Съгласете се, кой не е за защита на природата? Никой не ще да се застроява планината. Да се секат вековни борове. Да се асфалтира природен резерват. И хората - чули-недочули с едното ухо - казват: "Да, еколозите са прави!"

И отминават. Българите имат достатъчно проблеми в делника си, че да има време да схванат перверзната логика на Ковачевци, Тома-Белевци и прочие. Но когато реално се сблъскат с проблема постепенно виждат измамата. Чакат часове на лифта, защото зелените човечета не давали (?) да се построи втора кабинка, въпреки че е разрешено от закона, а и не уврежда природата. Защо не дават? Ами така!

Дългото повторение на големи лъжи, изречени от еколозите твърде просто, вероятно може да даде някакъв временен резултат в тяхна полза. Но е невъзможно това да продължи дълго. Директното противопоставяне на псевдоеколозите с местното население навсякъде из страната скоро ще прерасне в сблъсък между народа и мафията, скрита под зелените лозунги. Защото начинът на финансиране, предметът на разходване и метода на отчитане на милионите средства в джобовете на зелената групировка не се различава по никакъв начин от всички организирани престъпни групи, срещу които днешното правителство е започнало безкомпромисна борба.

От друга страна, премиерът и екипът му, чийто безспорен нюх към ситуацията е извън съмнение, рано или късно ще трябва да надникнат в тефтерите и да изобличат поръчителите на зелените поръчки, които стават и все по-политически окрасени. Защото когато казваш А, спирайки обществени поръчки за десетки милиони в инфраструктура само по подозрение за корупция, няма как да не кажеш и Б, когато става въпрос за точно толкова милиони, които вместо да се инвестират ефективно в природата ни, пълнят гушите на двайсетина зеленикави гешефтари. И за което има ясни данни и сигнали.
Съмнявам се, че белоглавите лешояди и плоскоустата амеба, за чието развитие се грижат екокорифеи като Тома Белев, Андрей Ковачев и семейният им кръг, разбират какъв голям сблъсък в държавата ни предстои на техен гръб. По-важно е, че гражданите искат ефективна и прозрачна инвестиция в опазване на природата, заедно с развитие на природния потенциал на България в името на хората.

Все пак не е лошо да се чуе и едно все по-често и по-многогласно предупреждение: "Пазете се от мига, когато в България ще е останала само природата, а ще ги няма хората".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай