Пустото квадратче не събори коалицията

Пустото квадратче не събори коалицията | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

Бетонира ли се управляващата коалиция след споразумението в понеделник? Чак бетонирана не мога да кажа, но се препотвърди. Това е факт. И то по един естествен начин. Бяха направени компромиси - с идиотското квадратче "Не подкрепям никого" и с броя секции в чужбина. Кой какво и колко е спечелил от компромисите, ще стане ясно. Но победи коалицията - тя остава. Сега няма да му се наложи на г-н Росен Плевнелиев да прави трети служебен кабинет, както никак не му се искаше. А идиотското квадратче "Не подкрепям никого" ще си остане, то и бездруго за президентските избори няма абсолютно никакво значение. За тези специално.
Вотът срещу всички

щеше да има фатално значение за малките партии

преди едни парламентарни избори. Защото процентите за влизане в Народното събрание си остават 4 процента. Да, ама ако тези 4% преди това са били 120 000 партийни гласа, с квадратчето щяха да им трябват 150 000. Защото трябва да се преодоляват гласовете и на тези, които са против всички. Партиите ще трябва да получат по-голям брой гласове, за да постигнат същите проценти. Това важи и за 1-процентовата бариера, гарантираща партийна субсидия, важи също за районната избирателна квота за влизане в общинските съвети, важи за европейската квота за места в Европарламента. Тоест отнасят го малките партии. А пък независимите кандидати - съвсем. Тях картончето просто ги унищожава. Те имаха някакъв шанс преди, сега вече посмъртно не могат да направят нищо.
Това е ефектът. Големите партии, които са три-четири, само печелят от вота срещу всички, те ще вземат всички останали депутати. ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичният фронт, вероятно и Реформаторският блок ще приберат гласовете на останалите. И ще има 4-5 партии в парламента.
Официални представители на ГЕРБ заявиха, че това важи поравно и за големите партии, и за малките. Но ето, АБВ имаха 130 000 гласа на последните избори, които ги подкрепиха. Ако още ги имат, те вероятно ще им стигнат да прескочат бариерата. Като се вкарат обаче още 100-200 хиляди недоволни от всички в това квадратче, те ще трябва и тях да преодоляват. Ще им трябват 150 000 гласа, за да прескочат бариерата. И ГЕРБ ще има повече депутати за тяхна сметка.

Това е простата аритметика

Един от мотивите да се въведе квадратчето "Не подкрепям никого" е да се свали числото на недействителните гласове, които достигаха на някои избори до 400 000. И така да се получи някаква регулация. Това е все едно да наречеш едно куче котка. То няма да стане котка от това. Новата табела не променя същността. Същият резултат може да се получи с чисто бяла бюлетина. Тя също не подкрепя никого. Този светъл пример с идиотското квадратче го има в Индия, в Бангладеш, в Украйна. Имаше го и в Русия през 2006 година, но руснаците видяха, че това е тотална глупост и го махнаха. Но ние го опитваме. Ние много обичаме да клатим системата.
Призовавам българските депутати да бъдат по-устойчиви, а не всеки, който им предложи нещо, да се съгласяват и да казват: "Ами хайде да опитаме !". Опитвайте в домашната си градина, където вместо зеле садете боб. Там може да експериментирате. Но когато пипате непрекъснато изборната система, стават лоши неща. Експерименти - при боба. Не пипайте изборната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай