Прогонени от Сирия джихадисти бягат у нас

Прогонени от Сирия джихадисти бягат у нас | StandartNews.com

София. Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания

От военна гледна точка в Сирия има патова ситуация с превес на Асад, който постепенно се увеличава. Причини за това има доста, но основната е, че с помощта на Турция и нескопосаната политика на Барак Обама в опозицията в момента доминират джихадистите, които със своите варварски прийоми успяха за много кратко време да убедят голяма част от населението, че от Асад има и по-лошо. Друг елемент в негова полза е, че кюрдите в Северна Сирия, след като спечелиха няколко ключови битки с терористите от "Ал-Нусра", обявиха автономна администрация. Макар че това значи евентуално и неминуемо разпадане на Сирия като държава, в момента враговете на ислямистите са де факто съюзници на Асад.
Всеизвестно е, че Турция е главният канал за влизане на джихадистите в Сирия и Анкара въобще не оспорва това. Напротив, правителството на Ердоган от самото начало ги защищаваше, защото били най-ефективните сили срещу Асад, и открито протестира решението на САЩ например да обявят "Джабхат ал Нусра" за терористична организация.
Сега да вземем един по-конкретен пример с "бежанци" като десетките чернокожи младежи, които висят около джамията в София цял ден. Правителството твърди, че между "бежанците" у нас има стотици африканци от Мали, Сиера Леоне, Кот'Дивоар, Конго, Чад и т.н., и че болшинството нямат документи за самоличност. Добре известно е, че подобни хора не живеят нито в Турция, нито в Сирия, но ги има колкото си искаш в джихадистките отряди. Да се отрича това логично обяснение как са попаднали при нас и да се твърди, че турските органи не са съпричастни към тяхното присъствие и дори не знаят за тях, е върхът на безотговорността. Нещо повече, тя е гаранция, че ще имаме още по-големи проблеми в бъдеще. Западни експерти прогнозират, че ако позициите на съпротивата продължават да се влошават, може да се стигне до масово оттегляне на джихадистите от Сирия и нов огромен поток към трети страни като нашата, тъй като Анкара положително няма да им даде убежище. Най-добрият начин да гарантираме, че ислямистите на Ердоган отново ще насочат част от тях към нас, е да продължаваме да претендираме, че не знаем и не разбираме какво става.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай