Петък,

Прибързано обявиха пилота за виновник

От: Администратор -
40154
Прибързано обявиха пилота за виновник
A
A
A

Може да е получил инсулт или инфаркт, затова в кабината не бива да остава сам летец

Когато чух за катастрофата на самолета на "Джърмануингс", първата ми мисъл беше за възможна техническа неизправност. Тъй като летя на същия самолет - А-320, и съм инструктор на тренажор за него, много се зачудих какъв би могъл да е проблемът. Стори ми се невероятно, тъй като самолетът е изключително подсигурен. Разполага с такива протекции, които дори помагат на пилотите да се справят в трудни ситуации. Преди да правим категорични заключения, трябва да изчакаме предварителния и окончателния доклади на комисията, разследваща инцидента. Проверката се извършва от опитни експерти от Германия и Франция, които са водещи страни в авиацията. Убеден съм, че цялата истина ще излезе наяве. Просто не мога да си представя един млад пилот с 600 летателни часа на 28 години

умишлено да свали сам самолета си

В тази възраст летците работят с най-голямо желание, радостни са, че са станали пилоти и са постигнали това, което искат. Аз обучавам млади летци - с по 200-300 часа, не можете да си представите какво огромно желание за летене имат и колко усилия полагат да се научат. Това са хора проверени, медицински и психологически годни. Подлежат на много сериозен психологически преглед - тестове и умения, доказващи, че са психически устойчиви. Годишните прегледи ние не можем да ги преминем без подписа на психолозите от Лабораторията по безопасност към Авиомедицинския център.
При мен възникна едно такова предположение - дали просто не е получил инфаркт или инсулт. При инсулт хората понякога се стремят да извършат движение и не успяват. Преди години имаше подобен случай с Ту-154 - командирът получи инсулт по време на полет и вторият пилот успешно приземи самолета. Затова допускам, че може и нещо подобно да е станало на борда на А-320.

Установеното снижение на машината е било 3500 фута в минута, което е малко над нормалното. По принцип самолетът се кара на автопилот - излитането, полетът и кацането се извършват също в автоматичен режим. Ние контролираме снижението с бутони от автопилота.
Изключително сложно и продължително е обучението на пилотите. Първо се минават медицински прегледи. Първоначалното образование продължава около две години. Следва теоретична програма плюс програма за обучение с 200 летателни часа. После кандидатът за пилот

се явява на 14 изпита и е длъжен да покрие поне 75% от тестовете

Получава се лиценз за управление на самолет. След това летецът кандидатства в авиокомпаниите, за да може да лети на определени типове самолети. Там се провежда теоретичен курс, тренажор и обучение с инструктори. За всеки вид самолет се кара отделен курс за около два месеца. В подготовката влиза на всеки шест месеца по осем часа тренировки на тренажор.
Системите за сигурност на самолетите са много строги. Самото излизане на пилот от кабината е свързано с процедура - оставащият в кабината пилот заема стандартна позиция за летене, връзва си всички колани, слага си слушалките и си подготвя кислородната маска за всеки случай. Препоръчва се един член на екипажа да влезе вътре, докато единият пилот отсъства, но не е задължително. Вероятно занапред ще стане задължително в кабината да бъдат минимум двама от екипажа.

Влизането в кабината също се извършва по строг протокол. Поисква се влизане, а пилотът, който е вътре, вижда кой иска достъп чрез видеокамери. Вратата се отключва с код, който може да се блокира от страната на кабината. При блокиране на кода вратата остава затворена за 5 минути, които в случая са били фатални.
Предполагам, че последната катастрофа ще събуди притеснения сред хората. Искам да ги успокоя, че българските пилоти имат европейски лицензи и са много добре подготвени. Самолетите А-320 пък са изключително безопасни и хубави, така че нашите пътници няма от какво да се притесняват.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички