Прибързано обявиха пилота за виновник

Прибързано обявиха пилота за виновник | StandartNews.com

Може да е получил инсулт или инфаркт, затова в кабината не бива да остава сам летец

Когато чух за катастрофата на самолета на "Джърмануингс", първата ми мисъл беше за възможна техническа неизправност. Тъй като летя на същия самолет - А-320, и съм инструктор на тренажор за него, много се зачудих какъв би могъл да е проблемът. Стори ми се невероятно, тъй като самолетът е изключително подсигурен. Разполага с такива протекции, които дори помагат на пилотите да се справят в трудни ситуации. Преди да правим категорични заключения, трябва да изчакаме предварителния и окончателния доклади на комисията, разследваща инцидента. Проверката се извършва от опитни експерти от Германия и Франция, които са водещи страни в авиацията. Убеден съм, че цялата истина ще излезе наяве. Просто не мога да си представя един млад пилот с 600 летателни часа на 28 години

умишлено да свали сам самолета си

В тази възраст летците работят с най-голямо желание, радостни са, че са станали пилоти и са постигнали това, което искат. Аз обучавам млади летци - с по 200-300 часа, не можете да си представите какво огромно желание за летене имат и колко усилия полагат да се научат. Това са хора проверени, медицински и психологически годни. Подлежат на много сериозен психологически преглед - тестове и умения, доказващи, че са психически устойчиви. Годишните прегледи ние не можем да ги преминем без подписа на психолозите от Лабораторията по безопасност към Авиомедицинския център.
При мен възникна едно такова предположение - дали просто не е получил инфаркт или инсулт. При инсулт хората понякога се стремят да извършат движение и не успяват. Преди години имаше подобен случай с Ту-154 - командирът получи инсулт по време на полет и вторият пилот успешно приземи самолета. Затова допускам, че може и нещо подобно да е станало на борда на А-320.

Установеното снижение на машината е било 3500 фута в минута, което е малко над нормалното. По принцип самолетът се кара на автопилот - излитането, полетът и кацането се извършват също в автоматичен режим. Ние контролираме снижението с бутони от автопилота.
Изключително сложно и продължително е обучението на пилотите. Първо се минават медицински прегледи. Първоначалното образование продължава около две години. Следва теоретична програма плюс програма за обучение с 200 летателни часа. После кандидатът за пилот

се явява на 14 изпита и е длъжен да покрие поне 75% от тестовете

Получава се лиценз за управление на самолет. След това летецът кандидатства в авиокомпаниите, за да може да лети на определени типове самолети. Там се провежда теоретичен курс, тренажор и обучение с инструктори. За всеки вид самолет се кара отделен курс за около два месеца. В подготовката влиза на всеки шест месеца по осем часа тренировки на тренажор.
Системите за сигурност на самолетите са много строги. Самото излизане на пилот от кабината е свързано с процедура - оставащият в кабината пилот заема стандартна позиция за летене, връзва си всички колани, слага си слушалките и си подготвя кислородната маска за всеки случай. Препоръчва се един член на екипажа да влезе вътре, докато единият пилот отсъства, но не е задължително. Вероятно занапред ще стане задължително в кабината да бъдат минимум двама от екипажа.

Влизането в кабината също се извършва по строг протокол. Поисква се влизане, а пилотът, който е вътре, вижда кой иска достъп чрез видеокамери. Вратата се отключва с код, който може да се блокира от страната на кабината. При блокиране на кода вратата остава затворена за 5 минути, които в случая са били фатални.
Предполагам, че последната катастрофа ще събуди притеснения сред хората. Искам да ги успокоя, че българските пилоти имат европейски лицензи и са много добре подготвени. Самолетите А-320 пък са изключително безопасни и хубави, така че нашите пътници няма от какво да се притесняват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай