Пръстовите отпечатъци са гарантиран хаос

Пръстовите отпечатъци са гарантиран хаос | StandartNews.com

Проф. Радослав Гайдарски,

бивш министър на здравеопазването

На извънредния събор на Българския лекарски съюз са били 256 човека, всеки един от тях е отговорен фактор от дадена област. Мисля, че решението на БЛС да не подпише националния рамков договор е обмислено и би трябвало и Здравната каса, и Министерството на здравеопазването да се съобразят с него. Аз съм изцяло зад становището на съюза. Не съм бил на този събор, но мисля, че е правилно тяхното решение. Първо, става въпрос за тези пръстови отпечатъци на пациентите. Представете си какво ще стане. Само към 4000 са частните практики. Всеки един лекар най-вероятно може би и той да има такъв идентификационен печат, след това аптеките, болниците, медицинските центрове.

Просто не мога да си представя за какво всичко трябваше да бъде това?! БЛС правилно отказва да подпише това споразумение. Има и друго. Пълната неяснота за допълнителните пътеки, това също е недопустимо. Хората са изпаднали в едно неведение, всеки пита какво ще правим оттук нататък. Не може така да се работи. Трябва да има Национална здравна карта, но трябваше да бъде информирано здравното общество, хората, които работят в отделните окръзи и общините. Още нещо важно - решиха по много йезуитски начин проблема за специализациите. Става въпрос за финансовите ресурси, които трябва да отделят болниците за младите специализанти. Виждате, че болниците не обявяват и се пазят от обявяване на нови места, защото това ще бъде за сметка на финансовия ресурс, който получава болницата.

На министър Москов толкова пъти му се говориха тези неща, но той си знае само едно - това са политики, които него не го касаят. Той просто не се съобразява с мнозинството, с изискванията на хората, които работят в тази област, а предложенията му са и в противоречие със здравето на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай