По-ниско ДДС, по-евтини лекарства

Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз

По-ниско ДДС, по-евтини лекарства | StandartNews.com

Спешни мерки за намаляване цените на лекарствата смята да предприеме правителството. Вече се обсъждали и няколко варианта как това да се случи. Възможно ли е наистина медикаментите да поевтинеят и как, попитахме пациенти и фармацевти.

Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз

Проблемът с цените на лекарствата е в три основни плоскости. Първият е високото им ДДС на фона на Евросъюза. В останалите европейски държави съществуват така наречените специални ставки за медикаменти или диференцирано ДДС. Другият проблем е високият процент, който българските граждани доплащат за лекарства, които се реимбурсират от касата. Третият проблем е бавното въвеждане на новите лекарства у нас. Причините за това са много - например, че само два пъти в годината новите молекули започват да се реимбурсират от НЗОК.

Редица мерки могат да се предприемат за намаляване цените на лекарствата. Една от тях е намаляването на ДДС, също така служебно намаляване на цените каквото имаше не веднъж в Гърция. Друг механизъм е поемането на отговорност при липсата на ефект от терапията или въвеждане на такса обслужване вместо на надценки. Намаляването на надценките обаче би довело до рязко влошаване на услугата и до още по-ограничен достъп до лекарства, защото много аптеки ще фалират. Нашето становище е, че трябва да бъдат защитени интересите на пациента, на публичния фонд и на всички участници във веригата, защото лекарствоснабдяването е процес на скачени съдове - ако един липсва, има опасност да изсипем това, което е в другите. Но преди да се предприемат промени, нека не забравяме, че сега действащата наредба за цените на лекарствата е в сила от 8 месеца, а все още не е ясно как се отразява тя - няма анализ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай