Политиците да не пречат на предприемачите

Ромео Шатев, председател на Търговско-промишлената палата в Благоевград

Политиците да не пречат на предприемачите | StandartNews.com

Ромео Шатев, председател на Търговско-промишлената палата в Благоевград

 

Искаме да има политическа стабилност и предвидимост. Да знаем при какви закони и данъци ще работим за продължителен период от време. А не всичко да се променя от днес за утре в зависимост от политическата конюнктура. Политиците трябва да свалят ръцете си от бизнеса, да се махнат от него, стига популизъм, стига бъркане в джоба на българската икономика. Нека първо засадим пшеница, а после да се раздават погачите. Проблемите пред нас са затворените пазари в Европа, ниското потребление. Защо плащаме клас за прослужено време, та тези пари ги вземаме от младите?! Как да обясним на 25-годишен IT специалист, че колегата му, който е на 55 г., и не работи толкова добре като него, ще вземе накрая по-висока заплата заради прослужено време?! Крайно време е в България да спре и т. нар. екологичен рекет над бизнеса. Тръгне някой да прави завод със стотици работни места, скачат някакви защитници на природата и проектът се стопира. Защо пречат и на строителството на втори лифт и нови писти над Банско? Та нали държавата печели страшно много от туризма.

 

Скоро ще има глад за квалифицирани строители

 

Инж. Иван Замфиров, собственик на фирма "Строителство-2000" - Монтана

 

1. Държавата трябва да стимулира работещите и лоялни към нея и наетите работници фирми. За тях трябва да има облекчен кредитен режим за закупуване на техника и за развитието им.
Мина времето, когато се смяташе, че всеки може да работи в строителния бранш. Ние вече усещаме недостига на квалифицирани строители. Затова всички фирми, които подготвят строители - чрез курсове или друг вид квалификация, също трябва да се стимулират.
2. В строителството болен е и въпросът за обществените поръчки. Малките и средните фирми не отговарят на условията и не могат да стигнат до големите поръчки. Печелят ги силните икономически, но работата на някои е под всякаква критика. Например изпълнението на проекта за реставрация на крепостта край Монтана. Като специалист мога да кажа, че качеството на работата не е добро.

 

Чадърите не могат да избият концесията на плажа

 

Андрей Василев, търговски пълномощник на "Лазурен бряг 91" и член на Асоциацията на морските концесионери на плажовете

 

Важно е най-после да има промени в методиката на изчисляване на концесионната такса и не да се взема предвид само активната пясъчна зона, но и местоположението - дали е в урбанизирана територия, в курорти и т.н. Не е справедливо за Варна - централен плаж, където са само градските летовници, да се плаща концесионна такса, каквато е за Златните, Албена, Слънчев бряг, в които хотелите продават в пакета олинклузив и плажните услуги. Как да сравним приходите от плажовете в Камчия, Шкорпиловци, Фичоза с посочените по-горе курортни плажове, всъщност концесионната им такса да се изчислява по една и съща схема? Облагането с ДДС, което преди 1-2 г. го нямаше, допълнително утежнява вноската на концесията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай