Политиката ни е пред фалит, трябва мъдрост

Политиката ни е пред фалит, трябва мъдрост | StandartNews.com

Мира Радева, социолог

Нямам представа как ще протекат преговорите, но като обикновен гражданин се надявам политическите партии да намерят някакво решение, защото предстои тежка зима. Очаквам, общо взето, разговорите да са в рамките на това, което вече бе анонсирано. БСП искат да са опозиция и не проявиха особена готовност да участват в новия кабинет. Очаквам ДПС също да се въздържат от всякакви изисквания за участие в новото управление на страната, защото не е подходяща ситуацията да влизат сериозно във властта. Най-вероятно е, ако има, както се твърди, три министерски кресла, те някак си да бъдат договорени с Реформаторския блок и евентуално с Патриотичния фронт.

Колко ще продължи мандатът на новия кабинет, ако изобщо бъде излъчен, зависи от това как ще бъде сформиран. Но, първо, нека да видим как ще преминат преговорите и да не слагаме каруцата пред коня. Да изчакаме, за да видим дали партиите ще постигнат някакво съгласие помежду си, а след това - каквото сабя покаже. Ситуацията не е лесна и това е ясно. Мога да се надявам само, че Бойко Борисов си е извадил някои заключения. Той вече показва малко по-различен тон и сякаш не говори толкова много от позицията на силата, както обичаше да прави преди.

А това е добър знак. Дай, Боже, нещата да се развият положително. Смятам, че трябва да се направи компромис в името на хората. Политическата ни система просто е изправена пред фалит и в този случай зависи изключително от мъдростта на управляващите, в това число и на Бойко Борисов. Надявам се да не се заемат крайни позиции по време на преговорите, защото последното, което ни е нужно сега, са нови избори - те няма да ни доведат до нищо ново. Дано политиците да намерят начин да се спогодят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай