Подписки за идиоти

Подписки за идиоти | StandartNews.com

Вместо парафи да събират от партиите по-големи депозити

Михаил Константинов

Скандалът с личните данни в партийните списъци не е нов, а е с двадесетгодишна давност. Затова и не виждам защо има толкова бурна реакция. Аз лично съм улавял грешни ЕГН-та като член на Централната избирателна комисия през 1994 г. Така че няма нищо ново. Дори тогава сме виждали много повече фалшиви ЕГН-та. На всички избори досега ЦИК лови умрели хора в подписките. Това става много лесно, защото партиите не събират подписки, а преписват старите избирателни списъци, в които срещу всеки гласувал пише неговото ЕГН. Само че, като използват старите списъци и тези хора вече ги няма, ГРАО ги лови и пише - "лицето е починало и отпада от подписката". Но никой не пита и не се интересува как починало лице изобщо е попаднало в нея. Майтапът сега бе, че в подписките попаднаха омбудсманът и известни бизнесмени. Мнозина, които нямат достъп до интернет, обаче фигурират във фалшивите подписки и горките даже няма как да го проверят. Но ни най-малко не може да се твърди, че този скандал опорочава евровота, преди да се е състоял. Защото евродепутатите се определят на база подадени гласове, а тук нямаме подадени и опорочени гласове. Но, разбира се, има подигравка с изборния процес и веднага се вижда, че подписките са идиотия. Избирателите досега ненавиждаха своите политици, а сега вече ще се отнасят с надсмешка към тях. Но ЦИК си върши перфектно работата и този скандал не е неин проблем.

ЦИК няма нищо общо с това, че някой събира фалшиви подписки. Подписките са глупаво нещо и се купуват, както виждате. Партиите си купуват един стар избирателен списък, нанасят данните на хора от тях в подписката си и готово. И доколкото знам, всички партии си позволяват тази злоупотреба с лични данни. Големите партии могат да си съберат подписките и без тези стари избирателни списъци, но вместо да обикалят улиците и да молят някой да се подпише и да му плащат по 1 лев на подпис, им е много по-лесно да си купят един стар избирателен списък. Всичко е въпрос на пари. Много по-лесно и ефикасно е да използват такива "мъртви души", вместо да гонят хората по улиците и да ги молят за подкрепа. Радикалното решение на проблема е да се премахнат подписките, които са идиотия, и да се оставя депозит, но не от 100 лв., колкото струва една вечеря, а от 10 000 лв. Ако все пак партиите искат да събират подписка, то нека на всеки лист от нея да се посочва името на този, който я е събирал. За да може щом омбудсманът например си види данните в подписката да потърси съставителя й. Само така ще е ясно кой носи отговорност.

Хората губят вяра в институциите

Константин Пенчев, национален омбудсман

От скандала с ползваните неправомерно от партиите лични данни печелим всички затова, защото най-сетне законът даде възможност да правим такива проверки, каквито и аз вчера направих за самия себе си и успяхме малко или повече да надзърнем зад кулисите. Защото никой от нас не знае колко пъти името му е било използвано за какво ли не, освен за тези подписки. Защото тези подписки се изискват много отдавна, от много години, не само от новия Изборен кодекс. Така че аз лично приветствам това, че законът даде възможност всеки да може да провери дали неговото име не е било използвано. А самият скандал, разбира се, има и отрицателен отзвук затова, защото за пореден път хората загубиха вяра в институциите, загубиха вяра в това, че правилата за изборите се прилагат честно и това вече е много лошо от своя страна. Очевидно има свободен достъп до личните данни на всеки един от нас, които могат да бъдат използвани от всеки един човек за най-различни цели. Затова призовавам и прокуратурата и Комисията за личните данни да направят своите проверки, защото те имат този ресурс и да установят наистина откъде изтичат тези данни, къде са пробойните. И да наложат съответните правила, ако трябва и с изменение на законите, по инициатива, примерно на Комисията, така че да не може повече да не изтичат личните данни.
Но аз се надявам и пак призовавам всички граждани по никакъв начин да не се обезверяват и да не бойкотират изборите. Напротив - само гласувайки всички ние ще можем да допринесем да има по-честни и по-прозрачни правила и да бъдем управлявани честно и прозрачно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай