Под 1% може да реши балотажа Цачева-Радев

Под 1% може да реши балотажа Цачева-Радев | StandartNews.com

Само 55 на сто са сигурни, че ще отидат до урните, според "Сова Харис"

Изследването на Агенция "Сова Харис" е проведено от 9 до 15 октомври. Интервюирани са 1000 души над 18-годишна възраст по метода на стандартизираното face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента. Изследването е финансирано със собствени средства на агенцията.

Инфарктен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев ще определи новия президент. Това прогнозира проучване на Агенцията "Сова Харис", проведено между 9 и 15 октомври. Според данните на втория тур Цачева ще получи 38.7% от гласовете, а Радев – 37.8%, което означава, че разликата е под един процент.

На първия тур от президентските избори Цачева получава 34% подкрепа, а Радев – 28,6%.

Трети в класацията се очертава кандидат-президентът на националистите Красимир Каракачанов с 12.5%, следван от Ивайло Калфин (АБВ) – 6.6% и Трайчо Трайков (РБ) – 5.1%.

При проучването 67% от запитаните са отговорили, че ще гласуват на референдума, а 13.5% са казали, че няма да участват.
Готовност да застанат пред урните декларират малко повече от 70%. Опитът от минали избори, показва обаче, че значителна част от тези нагласи остават на декларативно ниво, отбелязват социолозите. Тези, които заявяват, че твърдо са решили да гласуват, са 55%.

Данните показват, че и при повишаването на активността ще се запази съотношението между основните претенденти. Цачева получава подкрепа само от електоралното тяло на ГЕРБ и не успява да навлезе в по-широк периметър. Нещо повече, издигането на кандидатурата й в последния момент създаде усещането, че едва ли не ГЕРБ ще назначава служебен президент, посочват от „Сова Харис".

Цачева ще трябва да разчита не толкова на публичното си присъствие, а най-вече на авторитета на партията и лично на нейния лидер. От друга страна, очертаващият се основен опонент Румен Радев привлича подкрепа, значително надвишаваща тази на основната партия, която стои зад него.

Ситуацията е подобна на тази от първия тур на предишните президентски избори, като основната разлика е по-нисък потенциал на кандидата на ГЕРБ.

На предстоящите избори ролята на алтернативния вариант се пада на Красимир Каракачанов. Благоприятен фактор за него е, че трите основни формации на патриотите за първи път се явяват с единна кандидатура. За отбелязване е подкрепата за Ивайло Калфин и Трайчо Трайков. Техните роли обаче ще са в рамките на укрепване на вътрешно-партийната консолидация на издигналите ги формации. Данните показват, че при евентуален балотаж между Цачева и Радев силите са изравнени. Цачева може да разчита на допълнителна подкрепа само от симпатизантите на РБ, и то не изцяло, докато към Радев се преориентират гласоподавателите на АБВ, Движение 21 и преимуществено на националистите.

Засега загадка остава поведението на централата на ДПС. В момента техните гласоподаватели декларират, че ще се ориентират най-вече към Калфин и Орешарски, а на втори тур – преимуществено за Радев. Голямата маса от тях обаче не изразяват предпочитания към нито един кандидат.

Мярката за задължителното гласуване е без значение за активните избиратели. Гласоподавателите, които традиционно не гласуват (около 20%), още не са наясно с решението си. Към момента около 2/3 от тях твърдят, че ще отидат до урните. Нагласите на тези хора са такива, че техните гласове ще се разпилеят сред всички кандидат-президенти. Според отговорите им, подадените от тях гласове няма да се натрупат дори в протестния вот. Ефект може да има само върху валидността на референдума, тъй като ще се повиши избирателната активност. При очертаващата се избирателна активност е по-вероятно да се премине 50-процентния праг, което ще позволи резултатите от допитването да станат задължителни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай