По дяволите, София, на мода е зеленото!

По дяволите, София,  на мода е зеленото! | StandartNews.com

ЦСКА и "Локомотив" (София) във "В" група. "Левски" на седмо място. "Славия" с поредния блед сезон. Нито един участник в Европа. Това е софийската реалност към 2 юни 2015 г. Едва ли е нужно да добавяме към краха на столичния футбол липсата на традиционни отбори като "Септември" и "Академик". Или пък стадионите, пригодни за футбол, но ако годината беше някъде 1985-а.

Това е жалката картинка и то на фона на икономическите и демографски реалности, според които

1/3 от България живее и работи в столицата

Тук са големите заплати, големият бизнес. Големите футболни традиции и големи агитки. Какво, по дяволите, тогава се случи?

Трудно е за обяснение в няколко реда, но общо взето, се повтаря една от теориите за изчезването на динозаврите. Големите ни клубове не успяха да се приспособят към новите реалности, да направят бързите стъпки и сега страдат.

На мода не е синьото, нито червеното. Навсякъде печели зеленото от провинцията. Зелени са и "Лудогорец", и "Берое", и "Черно море". Та дори резервните екипи на "Литекс" са зелени. С какво изброените отбори превъзхождат "Левски" или ЦСКА? Много просто. Направиха каквото трябва, без никой да им държи сметка или отговорност. Без да ги притиска, ругае, освирка. Едни ("Лудогорец") започнаха търпеливо от "В" група, други направиха

полукриминален номер с нулиране на дългове

чрез нов лиценз ("Берое"). Гриша Ганчев си развива школата 5-6 години, че и повече. "Черно море" зачака като онези риби, способни да се таят цяла вечност зад някой камък, докато налапат плячката. Някой можеше ли да им каже нещо? Та в Разград брояха за успех победите над Попово. "Берое" се напати от псевдоспасители и сезони по селата. На стадиона в Ловеч пасяха кози. Е, във Варна мрънкаха тихичко, но знаеха, че без ТИМ "Черно море" ще заприлича на прокъсания като клошар градски съперник "Спартак".

Видя се и друго. В провинцията е рахат не само заради липсата на постоянен, но моменти дразнещ натиск от медии и публика. Искаш терен - дал Господ мера. Общината плаща тока - няма проблем. Местният ТЕЦ спонсорира клуба. Отлично.

Това е нашият град, ние си дишаме мръсния въздух, ние си гледаме отбора!

Представете си някой кмет на София да беше дал 7 милиона на "Левски" за стадиона? Или ТЕЦ-ът в "Дружба" да набутва по 5 милиона годишно в ЦСКА? Така де, при 500 милиона загуба това е капка в морето? Не си го представяте, нали! Защото половин България щеше да скочи - тези цял живот ли ще ги храните с нашите пари!

И така ЦСКА и "Левски" се оказаха в разкрачено положение. Хем трябваше да намират пари, за да бъдат най-скъпите, най-лъскавите, най-добрите. Хем никой не ги питаше откъде идват тези милиони, милиони левове. В ЦСКА и "Левски" няма кой да те чака във "В" група да налагаш пет години юноши, да градиш отбор 3 сезона, без да помиришеш Европа. Там успехите се искат на момента. Публиките не приемат друго. И като им кипне, дори трошат. Но затова клубовете се казват ЦСКА и "Левски", а не са кръстени на някой завод. Велики са с всичките плюсове и с всичките минуси. Уви, сега ще трябва да се сблъскат с новата реалност. И да решават проблемите със закъснение. Макар и от различни стартови позиции, тъй като поне на книга едните са във "В" група. Не е страшно. Но е крайно време и грандовете, и "Локо" да получат някакво рамо от държавата. Не субсидия, а поне разбиране и възможност да строят, да печелят от базите (Да припомняме ли парадокса, че стадиона в "Надежда" го нямаше дори в кадастъра). Да получават справедливата лепта от телевизионни права, да продават артикулите, без да бъдат грабени от амбулантни търговци във всеки втори подлез.

Да, никой не е виновен на "Левски", че не удържа две минути срещу 10 едва ходещи играчи от "Черно море". Още по-малко на ЦСКА, където публиката допусна едни и същи грабежи от едни и същи хайдуци. Но нека всички дадат шанс на грандовете. Да не изчезнат като динозаврите.

Да се научат да харчат това, което изкарат

Да развият базите и школите. Да се научат да продават продукта, който в тази държава само те могат да създават. Шанс трябва да им бъде даден и от държава, и от собствените им фенове. Имат ли зад гърба своите публики, ЦСКА и "Левски" могат всичко.

p.s. Трагедията на футболен Пловдив е не по-малка и заслужава отделен анализ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай