Писан отвън сценарий за Босфора се провали

Писан отвън сценарий за Босфора се провали | StandartNews.com

Адвокат Незрет Бабучев

След неуспешния метеж в Турция трябва да припомним, че в последните тридесет години всеки преврат или опит за такъв е направен с подкрепата /логистична, медийна или оръжейна/ от чужди служби на Великите сили. Това важи и за Украйна, и за Египет, и за събитията в Сирия (там "борците за свобода" станаха терористи чак тогава, когато взеха главите на американски журналисти ). Доказателство е и опитът за преврат в Казахстан и в Армения.

Да се твърди, че самият Ердоган си е бил написал сценария за метежа е наивно. Основният въпрос е кой има интерес от свалянето на турския президент? При неговото управление Турция успя максимално да се възползва от противоречията между Европа и Русия, както и между САЩ и Русия в Близкия изток.

Анкара съумя да сключи доста изгодни за нея търговски договори с Москва. На практика Путин си купи геополитическо приятелство на Ердоган. Само в строителството за олимпиадата в Сочи турски строителни фирми взеха над 50 млрд. долара. От експорт на земеделска продукция над 2 млрд. Тук не включвам руските туристи, които внасят над 7 млрд. долара. Икономическият възход на Турция при Ердоган е безспорен. Страната стана девета икономика в света и член на Г 20. Самочувствието на Ердоган се повиши, той активно си повярва, че му е предоставена главната роля на султан.

Прекаленото сближаване на Русия и Турция, превръщането им заедно в прекалено могъщ геополитически фактор никак не се хареса зад океана. Ето защо трябваше да се сложи край на това, използвайки лоялни към САЩ политици, военни, журналисти и общественици. Все пак да припомним, че турските военни са получили образованието си в САЩ и Великобритания. Налице са и доста американски медии и други неправителствени организации, включващи значителна част от интелектуалния елит. Първо се започна с дискредитацията чрез компромати за подкупи. Това не беше достатъчно. Започнаха дирижирани протести. Те също не постигнаха ефект, защото контрапротестът на Ердоган събра над 1,5 милиона души.

Така се стигна до първата сериозна провокация със свалянето на руския "Су 24" от турски изтребители по заповед на Ахмед Давутоглу, бившия вече премиер. Ердоган беше в шах и мат. Предаден от своите военни, включително и премиера, с когото бяха семейни приятели. При тази ситуация той правилно реши да се извини на Путин и предложи компенсации. Веднага в Истанбул обаче последва терористичен акт. За да се стигне и до единствения начин за свалянето на Ердоган военен преврат с "наши хора". Най неочаквано обаче турският народ тръгна срещу танковете, за да защити своя президент. Никой анализатор на големите служби не включваше обикновените хора като фактор. Идеята беше едновременно при водене на преговорите в Москва между Кери и Лавров, да се осъществят успешно и двата преврата в Турция и в Армения, които да станат новите маши на САЩ в региона. Номерът обаче не мина. Турският народ спаси мира в региона поне за 5 години. В същото време отношенията между Турция и САЩ са в точка на замръзване. Официалните обвинения срещу Гюлен като ръководител на преврата са само прах в очите, за да не се каже бруталната истина за намесата на тайни служби, защото това би развалило тотално отношенията. При тази ситуация вече да се говори за черноморски натовски флотилии срещу Русия е абсурд. Сега е моментът Анкара да започне подобряване на отношенията със съседите си. За щастие България предприе правилно позиция на неутралитет. В момента сме в патова ситуация, но по-добре пат от мат. По добре несъвършен мир, отколкото съвършена нова световна война.

Записа Оля АЛ-АХМЕД

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай