Патриотичните гласове са загадката на 25 май

Патриотичните гласове са загадката на 25 май | StandartNews.com

Остават броени дни до официалния старт на предизборната кампания, която ще определи 17-те депутати, които ще представят България в Европарламента. Вече са ясни листите, с които основните играчи на родната политическа сцена ще атакуват Брюксел. "Стандарт" потърси мнения на социолози за съотношението на силите в момента и прогнозите за тенденциите в оставащия месец до вота.

Страхил Делийски, агенция "Прогноза"

Предизборната кампания започва в по-спокойна обстановка, тъй като енергията беше изпусната.

Обществото продължава да е политическо разкъсано хоризонтално - във вътрешната му цялост, и вертикално, в отношенията между управляващи - управлявани. В такава ситуация или се оформя политическо блато, или се върви към радикални действия. Като че ли след утихването на протестите сме на път към етапа на блатото. У нас по нищо не се забелязва, че предстоят евроизбори. На вота за Европейски парламент ние всъщност не гласуваме за Борисов или Станишев, а за конкретни политики на европейско ниво, заложени в програмите на големите партийни фамилии. На 25 май избираме посоката, по която ще поеме Европа. У нас състезанието се представя като залог за политическата ситуация и стабилност в България дали ще има или не предсрочни избори. Това подменя същността на евровота и сваля неговата легитимност. Големите партии ще направят така, че да тушират всякакви предпоставки за висока избирателна активност. Ще има вяла кампания, негативна и наситена с компромати. Резултатът ще бъде, че много хора ще се отвратят и няма да гласуват. Засега резултатът от вота е непредвидим.

БСП много сериозно се готви за 25 май. С водачеството на Станишев те дават заявка: "Всичко или нищо". Ако лидерът на сопартията и на евросоциалистите загуби и този вот, аз не виждам смислено политическо бъдеще за него. В ГЕРБ, чиято листа се оглавява от експерта Томислав Дончев, ще играят по-спокойно и рационално. При загуба вината няма да се понесе от Борисов и Цветанов, а от кандидатите.

Най-силна се очертава да бъде конкуренцията в патриотичната ниша. "Атака" започна изключително фокусирана кампания по всички закони на маркетинга. НФСБ също има своя традиционен електорат сред публиката на тв СКАТ и насочва посланията си към него. На националистическия терен се намеси "България без цензура" с излъчването на Ангел Джамбазки от ВМРО. Да не забравяме и втория в листата на АБВ - бившия началник на Генщаба о.р. ген.Михо Михов. Генералът също е ясен знак към патриотично настроените избиратели. Радикално-патриотичната публика изглежда доста се е увеличила през последната година и за техните гласове се води сериозна битка. Този електорат е на кръстопът - дали да приеме, или да отхвърли Европа. Важно е накъде ще се побутне тази критична маса - дали към евроскептичните "Атака" и НФСБ или към проевропейски сили като ББЦ и АБВ.

Проектът на Николай Бареков използва недиференцирана маркетингова кампания, иначе казано, "стреля навсякъде". В ББЦ Джамбазки е втори в листата, в същото време ще връща "народната република", иска "капитализъм с "човешко лице", но пък се определят като десноцентристка партия.

Изследванията ни показват, че АБВ са взели малко гласове от червената партия. На този етап хората на Георги Първанов нямат друга публика освен разочарованите социалисти. АБВ трябва да излязат от идентичността им на отцепници от БСП и да изградят своя идеологическа линия.

Възраждането на десницата едва ли ще стане чрез Реформаторския блок. В момента лидерите на РБ говорят помежду си, а не на обществото. Силната вътрешна конкуренция между хората на Меглена Кунева и на Светослав Малинов не ражда нищо положително. Очевидната борба между фракциите прави проблематичен цялостния образ на Реформаторския блок. Реформаторите трябва да си изяснят и отношението към властта - готвят ли се да управляват и с кого. Пречи им усещането за елитарна избраност на десните политици, която затваря привържениците им в рамките на центъра на София. Ако РБ не успее да вкара евродепутат, проектът им приключва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай