Пълна лудост е, че не си вземаме поуки

Пълна лудост е, че не си вземаме поуки | StandartNews.com

Марта Вачкова, актриса

Аз се намирам във Варна в момента. Това е просто трагедия, нещо, което се случва в целия свят. Но никой не живее с мисълта, че и на него може да му се случи. Така сме устроени - гледаме новините, виждаме какво се случва, плачем за хората, съчувстваме им, а не мислим какво трябва да се направи. За мен да не се поучим от опита и грешките на съседните ни страни е пълна глупост. Да виждаме, че по цял свят стават подобни бедствия и да не се подготвим за тях - това е лудост! Ако се бяхме сетили, че подобна трагедия може да споходи и нас, а не само да кършим пръсти и да се вайкаме, случилото се във Варна нямаше да стане. А ние си затваряме очите пред изсечените гори. Но природата си връща. Ние я съсипваме и тя ни отвръща: "Така ли? Аз пък мога това!". Преди малко се разхождах над Морската градина. Там плажът на места е изгребан и морето си го дърпа, защото е изкуствено създаден. Сплотяват ни трагедиите и радостите, но трябва да ни обединява ежедневието. В момента най-важното е съчувствието към всички хора, не само към варненци, а към всички в беда. Съчувствие и който както може да помага. Нека си спомним в Япония как хората тихо, без хленчене при доста по-страшна трагедия си помагаха. Всеки нещо трябва да направи, а не да се мразим и да се питаме кой е виновен. Станало е, но сега оттук нататък трябва да видим какво ще правим и как по-бързо да намерим изход от ситуацията.

Щом има жертви, значи има виновни

Васил Василев-Зуека, актьор

Преди няколко години, когато бе залята цяла Европа - Чехия, Германия, и имаше многобройни жертви, това Божие наказание ли беше? Бедствието във Варна не е нито Божие наказание, нито човешка грешка, такива неща се случват, но въпросът е да знаем как да реагираме - това е проблемът в България. Трябва да има предварителни планове, народът трябва да е информиран. А ние нехаем за такива бедствия, както за земетресения, така и за наводнения. Ставаме единни след трагедия поради защитния ни механизъм, хора сме все пак. Но след като отмине, отново се разединяваме, явно сме така устроени и завистта е толкова дълбоко в нас. Трагедията във Варна е човешка, а не политическа. Вероятно всяка страна в спора между местна и държавна власт е допуснала грешки. Нелепо е премиерът, който отиде едва на сутринта да заявява, че не са реагирали, защото кметът не ги бил извикал. Но нито кмета, нито премиера защитавам - всеки се опитва да трупа политически дивиденти от трагедията преди новите избори. Но на политиците това просто им е вродено. Има ли жертви обаче, винаги има виновни, но кои са в случая не се знае още. Защо горите са изсечени, защо канализацията не може да отводнява, къде е планът? Все въпроси, които чакат отговор.

Без политика в трагедията

Димитър Рачков, актьор

Трагедията във Варна е огромна. Не мога да кажа кой има вина за случилото се, но е факт, че бедствието не ни подмина този път. Много пъти сме изкарвали късмет и природните стихии са ни подминавали, но не и сега. За жалост не сме застраховани от бедствия и има загинали хора, затова не трябва да се спекулира с темата. Нищо не можем да сторим срещу природата. Може би само да сме по-подготвени. Трагедиите ни обединяват. Ето сега всички мои познати и близки, с които общувам, говорят за това събитие с чувство на прискърбие и уважение към загиналите. Българите не сме безчувствени хора. Политиката няма място в тази трагедия. Сега трябва всички да се обединим и да помогнем на хората в бедствено положение. Всички сме българи, кой какъв е - син или червен, няма никакво значение, няма място за разграничение и политически окраски.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай