От България не само изтичат, но и идват мозъци

От България не само изтичат, но и идват мозъци | StandartNews.com

Проф. Здравко Райков, социолог

Процесът, известен като "изтичане на мозъци", не е чисто български, а глобален. В цял свят има "движение на мозъци". Ако погледнете списъка с ръководния състав на най-големите компании на планетата, ще видите, че от 10 човека 7 са чужденци, т.е. не са родени в държавата, която консумира техния интелект. Причината за всичко това не е само финансова, в заплащането на труда на тези хора, а преди всичко във възможността да работят в среда от съмишленици, която е толерантна към рисковете, които те поемат, преследвайки високите идеи, които искат да реализират. Такива примери има навсякъде- и в областта на науката, в бизнеса, но и в полето на спорта.

Към добрата среда, от която младите надежди се нуждаят, ще добавя и липсата на чиновническия дух и бюрокрация. Не мястото ти в йерархията определя твоята значимост, защото там всички са равни - без значение дали си мюсюлманин или славянин, дали си от малко градче или голяма държава. Важно е да имаш качествата и амбицията да се докажеш. Обаче доказването не е в битката с другите. А най-вече в битката със себе си. И затова другите ще те уважават, защото ти се състезаваш със себе си. Веднага признавам, че не съм от тези, които се отнасят крайно критично към т.нар. износ на мозъци от страната. Защо? Просто защото за мнозина от младите хора е полезно да попаднат в друга среда, където да открият и развият своите компетентности, да трупат опит и да обменят идеи.

Това никак не е лошо. Не са малко и случаите, когато такива амбициозни хора в един момент осъзнават, преоткриват, че България е от малкото страни в света, които имат толкова богати природни дадености. И тя би могла да им предложи един пълноценен живот - с природата, с добрия жилищен фонд. А с контактите, които те вече са спечелили, и с новите технологии, за които няма разстояния, такива ентусиасти преценяват, че в родната страна има немалък и неизползван потенциал за развитие.

Ако човек е възпитан и формиран с философията сам да се бори за постигане на целите си, той в крайна сметка успява, независимо каква е средата около него. За съжаление, посредствеността властва навсякъде, тя и добре се възпроизвежда. От 100 човека, примерно, едва 5 са креативни и предприемчиви, докато огромна част от останалите имитират съществуване. В тази посока ще е един от шоковете, които предстоят при Четвъртата индустриална революция, включително и у нас. Тези хора, които удобно са обхванати от безгрижната нега на посредствеността, може да бъдат буквално отвяти от тази бурна вълна, която ще отсее и възнагради тези, които са готови, които са се подготвили за този етап от живота. В България също има възможности и страната ни не е някакъв остров на експериментите или на консервативния традиционализъм. Един от големите недостатъци на средата в България е огромната бюрокрация.

Тя съсипва много работещи идеи само защото вижда, че в резултат на тяхната реализация ще се формират независими от системата хора. А знаем, че независимите хора са опасни за системата. Въпреки всичко имаме сектори в икономиката, които са постигнали успехи, независимо от пречките на властта и които работят на глобалните пазари. Известно е, че в сектора на информационните технологии сме много силни.

В някои направления малка България конкурира дори колоси в този бизнес - примерно при приложенията за таблети, смартфони и др. У нас се създават такива продукти, които се търсят в цял свят. Всичко това у нас съществува и днес, независимо от изтичането на мозъци. Но, ако забележите, те се и вливат - в много български компании работят и чужденци, които са дошли у нас, защото са оценили преимуществата на България.

(Пред БГНЕС, със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай