Оставки и пари гасят летните пожари

Оставки и пари гасят летните пожари | StandartNews.com

Политологът Първан Симеонов коментира пред БНР и "Банкеръ" отзвука от последните скандали с блокиралия Търговски регистър и фалита на кипърския застраховател "Олимпик". Той прогнозира и какво може да очакваме наесен от политическите играчи у нас с оглед на летните конфликти.

 

За момента двата горещи казуса - с фалиралия застраховател „Олимпик" и блокиралия Търговски регистър, намират своето решение. По-големият въпрос е, че казус по казус продължава да се трупа напрежение в страната, което вероятно ще започне да кънти много по-сериозно наесен. Свиканото извънредно заседание на парламента може да се смята като позитив за левицата, която определя дневния ред, но е и сполучливо действие от страна на премиера Бойко Борисов. Той не остави БСП да разказва за дълго време своята история и реши да вземе инициативата.
От септември влизаме, на практика, в предизборен период за местните избори, които са доста важни, и важните преди тях европейски избори. Отделно това, вече не сме в европредседателство, което означава, че ще има доста трусове в политическия живот не без помощта и на двете опозиции - БСП и извънпарламентарната либерална опозиция. Те ще се опитват, по всичко личи, да подклаждат напрежение, а,

както се вижда, поводи въобще не липсват

Борисов ясно вижда това натрупване на напрежение и затова побърза да го предвари с бързото извънредно заседание по инициатива на БСП. В поведението на премиера няма нещо ново.
Той действа както винаги - с оставки и с пари. Големият проблем на този тип действия е, че създават прецедент. Както и самият Борисов каза: „Ако помогнем сега на тези, ще трябва да помагаме долу-горе на всички". Когато вземеш държавата на ръчен режим на управление, в общи линии проблемът е, че всички очакват всичко от теб, всеки проблем е твой проблем и няма къде да се скриеш. Борисов съзнава, че това износва модела на управление на ГЕРБ и ще трябва да измисля някакви нови приказки за наесен – министерски промени или нов национален сюжет. Нещо трябва да измисли, защото наесен, струва ми се, всичките му противници в един глас, колкото и различни да са помежду си, ще се опитват, на базата на всички тези тягостни случаи, да повишат напрежението.
В същото време властта е готова да реагира на този сценарий и затова предсрочни избори са малко вероятни. Не бива обаче да се изключва възможността за евентуални промени в състава на правителството.
Нямаме право да изключваме каквото и да било в тази ситуация. Проблемът тук е, че в обществото има едно базисно противоречие –
политиката се възприема традиционно зле, но икономиката се възприема доста добре
Бих казал, че от 20 години насам не сме имали толкова добри показатели за това как хората възприемат икономиката. Това противоречие кара хората

хем да искат промяна, хем малко да се боят от нея

защото промяната може да бъде хазартна - имаме какво да губим. Не ти харесва политиката, ама това, което става в икономиката, те успива. И някак си не искаш да правиш резки движения. Ето това противоречие поставя политическия процес малко в ступор. Затова основните партии не знаят накъде да тръгнат. Това е едната причина. Другата е, че гледат социологията и виждат, че и утре да има избори, някаква грамадна промяна може и да няма. Има и още нещо. Доказано е от много години насам, че в такива моменти хората в България се оглеждат за нещо трето, образно казано. Нито едните, нито другите - да идват новите. Тази наивност я знаем добре, но тя се повтаря за добро или зло. И понеже новите някак си стоят на прага и нито влизат, нито излизат, както казах, политическият процес е малко в ступор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай