Четвъртък,

Ниското образование генерира бедност

От: Администратор -
2982
Ниското образование генерира бедност
A
A
A

Изследване на Института за пазарна икономика разкри шокиращи данни за нивото на бедност у нас. Над 200 000 деца гладуват, а 700 хиляди оцеляват с под 200 лева на месец, сочат данните. Всеки десети българин е в риск от дълбока бедност, а един от пет души се намира под линията на бедността. "Стандарт" потърси за коментар икономистите Георги Ганев и проф. Ганчо Ганчев.

Проф. Ганчо Ганчев

Най-важната причина за бедността е образованието. Това за България отдавна е установено. Държавата би могла да инвестира повече в образование като част от борбата с бедността. Средствата, които държавата заделя, са далеч по-малко като част от БВП от всички европейски страни. Не се отделя достатъчно внимание нито на началното, нито на основното, нито на средното образование.

Разбира се, има значение и регионът. За бедността имат значение също данъчната и икономическата политика. Плоският данък у нас не способства за намаляване на бедността. А една от целите на всяка цивилизована данъчна политика е да има някакво преразпределение, което да намали социалната разлика.

Високата безработица, която е най-пряко свързана с бедността, на практика също е функция на образованието. У нас в момента има недостиг на квалифицирани специалисти и свръх предлагане на работна сила, която не е достатъчно подготвена. А тя е такава поради ниското равнище на образованието. Работещите бедни са другата страна на проблема, но и те като правило са нискоквалифицирани.

Тук пък опираме до следващия проблем - за минималната работна заплата. Да вземем например ромите, чийто труд най-често се заплаща минимално. Когато отидат да работят в Гърция или Италия, те получават заплати, много по-големи от минималната тук. Което показва крайно сбъркана политика по отношение на заплащането на труда. Бизнесът веднага ще скочи, но все пак равнището на работната заплата е стимул за производителността на труда. Човек, който е слабо платен, той не е мотивиран да произвежда повече. Така се затваря кръгът - оправданието, че производителността на труда е ниска и затова не могат да се плащат високи заплати веднага се обръща - ниската производителност е следствие от ниската заплата.

(Записа Валерия Стойкова)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички