Ниското образование генерира бедност

Ниското образование генерира бедност | StandartNews.com

Изследване на Института за пазарна икономика разкри шокиращи данни за нивото на бедност у нас. Над 200 000 деца гладуват, а 700 хиляди оцеляват с под 200 лева на месец, сочат данните. Всеки десети българин е в риск от дълбока бедност, а един от пет души се намира под линията на бедността. "Стандарт" потърси за коментар икономистите Георги Ганев и проф. Ганчо Ганчев.

Проф. Ганчо Ганчев

Най-важната причина за бедността е образованието. Това за България отдавна е установено. Държавата би могла да инвестира повече в образование като част от борбата с бедността. Средствата, които държавата заделя, са далеч по-малко като част от БВП от всички европейски страни. Не се отделя достатъчно внимание нито на началното, нито на основното, нито на средното образование.

Разбира се, има значение и регионът. За бедността имат значение също данъчната и икономическата политика. Плоският данък у нас не способства за намаляване на бедността. А една от целите на всяка цивилизована данъчна политика е да има някакво преразпределение, което да намали социалната разлика.

Високата безработица, която е най-пряко свързана с бедността, на практика също е функция на образованието. У нас в момента има недостиг на квалифицирани специалисти и свръх предлагане на работна сила, която не е достатъчно подготвена. А тя е такава поради ниското равнище на образованието. Работещите бедни са другата страна на проблема, но и те като правило са нискоквалифицирани.

Тук пък опираме до следващия проблем - за минималната работна заплата. Да вземем например ромите, чийто труд най-често се заплаща минимално. Когато отидат да работят в Гърция или Италия, те получават заплати, много по-големи от минималната тук. Което показва крайно сбъркана политика по отношение на заплащането на труда. Бизнесът веднага ще скочи, но все пак равнището на работната заплата е стимул за производителността на труда. Човек, който е слабо платен, той не е мотивиран да произвежда повече. Така се затваря кръгът - оправданието, че производителността на труда е ниска и затова не могат да се плащат високи заплати веднага се обръща - ниската производителност е следствие от ниската заплата.

(Записа Валерия Стойкова)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай