Никога не казвам "сбогом" на България

Никога не казвам  "сбогом" на България  | StandartNews.com

Временно управляващият американското посолство Родерик Мур ще отпътува тази седмица от България след тримесечен престой у нас. През септември бе оповестена номинацията за поста на Ерик Сет Рубин, чиято процедура по изслушване в Сената се очаква. Преди отпътуването си Родерик Мур отправи прощално послание чрез сайта Novinite.bg. "Стандарт" публикува посланието със съкращения.

Престоят ми, който продължи по-дълго, отколкото Държавният департамент и аз първоначално очаквахме, въпреки всичко премина като един миг, изцяло в потвърждение на старата поговорка, че времето лети, когато се забавляваш. И благодарение на легендарната топлота, приятелство и гостоприемство на невероятните хора в тази страна аз наистина се забавлявах безкрайно много. Мисля, че съм наистина голям късметлия, че можах да бъда пряк очевидец на прехода в България през последните три десетилетия - първо като студент-турист в средата на 80-те години; след това като млад дипломат с широко отворени очи през първите две години на прехода след ерата на живковизма; после през първите три години на новото хилядолетие; и сега, през изминалите три месеца. Положителните промени, които са настъпили в тази страна, са просто изумителни. Често казвам на българските си приятели, които живеят тук, че понякога заради събирателния ефект на промените те не оценяват каква фундаментална метаморфоза се е извършила в страната им. Само че ако човек изчезне оттук за цяло десетилетие, както се случи с мен след последното ми гостуване през 2005 г., ви уверявам, че промяната тук е смайваща.
За мен беше изключително, почти опияняващо, преживяване през последните три месеца да имам възможността да служа в България като страна членка на НАТО. Преди да отпътувам през 2003 г., често казвах колко горд ще бъда, когато двете ни страни официално станат съюзници. Тази ми мечта се сбъдна и ви уверявам, че съм изпълнен с голяма гордост, когато виждам как нашите две страни работят заедно, за да посрещат огромните предизвикателства в сферата на сигурността. Съжалявам единствено, че в тази страна все още има сили, които, изглежда, се стремят да подкопаят устоите на това толкова ценно и важно партньорство.

Разбира се, признавам, че има някои области, където преходът в България изостава. Често съм заявявал както публично, така и в частни разговори, че съм загрижен от недостатъците във върховенството на закона. Също така знам, че все още има твърде много семейства, които едвам свързват двата края.

Напълно съм спокоен за бъдещето на двустранните ни взаимоотношения. Корените са дълбоки и трайни. Не по-маловажно е, че хората, които отговарят за тези взаимоотношения, са наистина изключителни. Екипът в посолството ни - както американците, така и българите, са абсолютно фантастични. Заместникът ми, Мартина Стронг, ще управлява по великолепен начин посолството след отпътуването ми. Наред с това, имаме истински късмет, че президентът Обама номинира Ерик Рубин, изключително талантлив дипломат, когото познавам от над две десетилетия, за бъдещ посланик на САЩ в България.
Едно от нещата, които научих, е никога да не казвам "сбогом" на България. В тази страна има нещо прекрасно, което винаги ни кара да копнеем да се върнем. Аз със сигурност съм непоправим "рецидивист", защото през последния четвърт век съм се връщал толкова много пъти в България. Всъщност, наскоро изчислих, че след завършването на университета съм живял по-дълго в България, отколкото в собствената си страна! Не мога да си представя, че в бъдеще няма да ми се явят нови възможности да идвам и да се виждаме отново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай