Не сте ли във форма, не сядайте зад волана

Не сте ли във форма, не сядайте зад волана | StandartNews.com

Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата на МВР

Проблемът с високия брой на загиналите по пътищата ни е изключително сериозен и за него сме отговорни всички ние - възрастните. Нито за момент не трябва да отвличаме вниманието си, докато шофираме, защото рискуваме да изпаднем в тежка ситуация. Никой не иска да пострада на пътя или пък да убива други хора - включително и безразсъдните шофьори. Но те просто са свикнали с нарушенията и ги правят със съзнанието, че им се полагат. А от катастрофите губят всички - и пострадалите, и виновниците, защото животът им се преобръща.

Нужни са широки дискусии и промени в законодателството, чрез които да се въздейства на водачите, за да коригират поведението си. Тежките ПТП трябва да бъдат по-строго наказвани особено щом са с умишлен и системен характер. Наказанията трябва да са въздействащи. Не можем да увеличаваме размера на глобите неимоверно, но можем например да ограничим правата или да спрем автомобила от движение - изобщо всичко, което ще принуди водачите да не забравят да пазят хората, когато са зад волана. Не трябва да сме благосклонни към малките нарушения, защото такива няма. Изведнъж малкото нарушение става сериозна катастрофа. По-сериозно наказание от това да загубим живота си няма, така че трябва да се пазим от него чрез избора ни на поведение на пътя.

В правилно поведение на пътя трябва да възпитаваме децата ни още от родилния дом - дали слагаме детето в специалната седалка, или просто го возим, учим ли го да спира на тротоара, как да реагира в различни ситуации. И оттук нататък по системата на обучение и младите, и старите водачи трябва непрекъснато да се образоват. Когато не сме във форма, е по-добре да не сядаме зад волана. А не да пътуваме и да не знаем, че кинетичната енергия, която няма мирис и вкус, може изведнъж да се изсипе върху нас и да ни смачка заедно с автомобила. Трябва да се пазим, а не да подценяваме ситуациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай