Не сме срещу рапа, но пазим децата

Не сме срещу рапа, но пазим децата  | StandartNews.com

Георги Лозанов,
председател на Съвета за електронни медии

СЕМ не може да забрани излъчването на никаква песен, а може единствено, ако открие някъде нарушение на Закона за радиото и телевизията да санкционира операторите, които разпространяват такова съдържание. Така че СЕМ нито може, нито иска да забранява каквото и да е.

В случая с песента на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни" има начална процедура по пътя на надзора, задвижена от сигнали на граждани. Все още няма решение на Съвета дали има нарушение и какво е то. Тази песен е в стилистиката на рапа, който по начало е изкуство на съпротивата и тръгнало от затвора, както е известно. Така че да се очаква от него да е в някакви различни граници е много наивно. Нито пък има причина това изкуство да бъде преследвано, тъй като то често пъти изпълнява важни социални задачи - срещу лицемерието в обществото, деспотичните авторитети и т.н. Така че аз по никакъв начин не гледам на рапа като на някаква територия в изкуството, която трябва да бъде ограничавана или преследвана.

Но в конкретния случай въпросът е дали тази песен преминава границите с въздействието си. А това ще преценим, когато имаме заседание по тази тема през септември. Ние сме 5 души и всеки от нас гласува по съвест. Не искам да огласявам моето мнение предварително, ние сме колегиален орган и в диалога помежду си ще вземем решение. Проблем с песента явно има, щом тя буди съпротива в обществото, но дали той е в нарушение на ЗРТ е тема, която СЕМ ще прецени.

Съветът не се намесва в съдържанието, може единствено, ако открие нарушения, да санкционира медиите. Следим преди всичко за нарушения от гледна точка на защитата на децата - влиянието върху физическото им и морално здраве, за това дали няма негативно влияние върху тяхната ценностна система, вкусове и т.н. Неприличните думи сами по себе си са част от спецификата на рапа и проблемът не е в това. Въпросът е какво е ценностното влияние. Нерядко в текстовете на рап песните, а и още повече в тези на чалгата, има едно цинично отношение към секса като единствено физическо преживяване, което носи материални облаги. Или пък песните лансират взимането на дрога. Решенията, които ще вземем, все пак ще почиват върху мотиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай