Неделя,

Не лъжи - една от десетте Божи заповеди

От: Администратор -
4103
Не лъжи - една от  десетте Божи заповеди
A
A
A

В кратката си статия, публикувана в "Стандарт", богословът Калин Янакиев успява няколко пъти да излъже. А това никак не е добре за един човек не само смятащ се за богослов, но и за ревностен блюстител на християнската вяра.

Първо лъже, че съм "почетен" професор в УНИБИТ. Бях, но преди три години станах редовен. По закона за академичното развитие. Лесно проверимо е. Лъже (освен ако е невежа), че кладенецът в Плиска не е свещен. Това не е селски кладенец, както твърдят подобните на Калин Янакиев. Щом като е инкорпориран в храма, той очевидно е аязмо. А "аязмо" в превод от гръцки означава "свещен кладенец". Вярно е само, че не съм го открил аз. Открил го е академик Успенски в 1899 г. Разкопал го е донякъде още през ХХ век професор Павел Георгиев, който в монографията си за Голямата базилика, издадена в 1993-а е обявил кладенеца за "свещен", т.е. за аязмо. Янакиев лъже за трети път, когато твърди, че кладенецът е баптистерий, т.е. кръщелна. Баптистерият е на десетина метра на изток от кладенеца - отделна пристройка към десния кораб на храма. Изтъкнат богослов (поне претенцията му е такава) К. Янакиев не може да не знае този факт, но лъже, че не знае. Изглежда предпочита да го смятат за невежа.

Не е вярно, че не се знае къде е кръстен свети цар Борис I. Няма пряко известие наистина за това, но не може да бъде странджанско село или Стара Загора. Кръщенето на Свети цар Борис I освен религиозен, е и политически акт. Кръстник му е византийският император. Кръщението не може да стане в странджанско село, където двамата са отишли на лов. Това по междудържавния протокол става в столицата, а тя тогава е Плиска. И на място, свързано символично с християнството. А това е свещеният кладенец в малката църква - мартириум, в която е погребан първият български християнски мъченик. А баба Ванга не пипай, "богослове"! Не е лъжица нито за твоя ум, нито за твоята уста.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички