Национализация и циганизация

От протестите до анархията има само една крачка

Национализация и циганизация  | StandartNews.com

Вместо да стихват, протестите срещу високите сметки за ток с всеки ден се разрастват. С тях вече се ангажират не само отделни министри и държавни институции, но и цели полицейски батальони, които охраняват централите на ЕРП-тата от разярените граждани.
До какво ще доведат тези протести?
Това е въпросът, който би трябвало да си зададем като отговорни граждани на България.
А всъщност до какво искаме да доведат?
До национализация на енергоразпределителните компании, както предлагат някои от БСП?
Добре, но кой и какво ще спечели от това?
Да припомним, че договорите за приватизация на ЕРП-тата бяха подписани от кабинета на НДСВ така, че тяхното разваляне би ни създало много повече проблеми, отколкото ползи.
Невъзможни неща няма, така че  бихме могли да развалим договорите със собствениците на трите ЕРП-ета - CEZ, EVN и ENERGO-PRO.

Въпросът е - на каква цена?

Като начало сериозният дипломатически скандал с правителствата на Чехия и Австрия ни е в кърпа вързан. След което върху бедната ни държавица ще завалят финансовите санкции. Освен това веднага след евентуалната националинация абсолютно всички кредити, които собствеците на ЕРП-етата са взели, стават незабавно изискуеми. Веднага срещу държавата ни ще бъдат заведели дела с солени финансови искове, и то - съвсем основателни. На практика национализацията би извадила от бизнеса "електроразпределение" у нас CEZ, EVN и ENERGO-PRO, на база на което те биха си начислили колосални суми под формата на "преки загуби", "пропуснати ползи" и пр. В резултат България, която преди 8 години взе от приватизацията на 7-те енергийни дружества 693 млн. евро, ще трябва да извади няколко милиарда евро, за да си ги върне. Говорим за България, а не за Венецуела на Уго Чавес с нейните несметни запаси нефт и газ, която може да покрие и най-солидния иск с няколко хиляди барела. А ние с какво ще покрием исковете от собствениците на ЕРП-тата? С домати и череши?! Или ще национализираме и продадем на търг имотите на Станишев и Овчаров?
Но - да оставим това? Да речем, че национализацията мине по мед и масло. Е, и? Нима забравихме какво значи "държавно управление". Не, все още помним

докъде докара то "Балкан" и "Кремиковци"

виждаме днес на какъв хал са 100% държавните ВМЗ и БДЖ, за които всеки ден ни обясняват, че единственият лек ще бъде приватизацията.
Накрая - нека не забравяме как би се отразила една национализация на необратимия процес на либерализация на енергийния пазар у нас. Брюксел вече ни заплаши с глоби само защото още не сме отделили реално капитала на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от НЕК. А какво ли би предприела Еврокомисията, ако национализираме ЕРП-етата?
Така че думата "национализация" може да витае само в главите на хора, които искат да съберат електорат, без да мислят за утре.
Може би протестиращите тайничко се надяват сегашното спонтанно недоволство да доведе ако не до сваляне на цената на тока, то поне до опрощаване на декемврийските сметки.

Гладна кокошка просо сънува!

Кой може да помисли, че цената на тока ще падне, при положение, че тя изостава от реалната и е ако днес все още е сред най-ниските в Европа, то е единствено заради двата хилядника в АЕЦ "Козлодуй" и заради изтисканите като лимон финанси и опоскани активи на НЕК и ЕСО! Крайно време е всички да разберат, че през следващите 10 години цената на тока в България ще върви само нагоре - докато се изравни с тази в Германия. Това е истината, каквото и да ви говорят друго!
Далече от реалността са и надеждите да се опростят декемврийските сметки. Извинявайте - ама сравнете фактурите си с електромерите! Ако сте изразходили посоченото количество ток, просто трябва да си го платите. А ако установите, че са ви надписали 100-200 кВтч, настоявайте да ви ги коригират. Другият вариант е да ви разсрочат сметките. Но да ви ги опростят - никога! Нима някой ви опрощава бучката сирене и щафетата салам, които купувате в магазина?! Електричеството е стока със съответна цена, която трябва да се плаща. Другият вариант е да спрем да плащаме, както правеха мургавите ни сънародници от "Столипоново" и "Факултето". Е, и какво ще се получи? Ще фалираме ЕРП-етата, а заедно с тях ще ликвидираме и ЕСО и НЕК. Крайният резултат ще е, че вместо лампи вечер ще палим борини и вместо телевизора ще слушаме воя на зимната фъртуна в комините си.
Да, уважаеми сънародници, хубаво е да искаме засилване на обществения контрол над ЕРП-етата и останалите монополисти, но не и да очакваме да потребяваме без да плащаме!
Така щеше да е при комунизма, но си остана химера! А химерите са само в приказките!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай