Петък,

Моята голяма гръцка блокада

От: Администратор -
1905
Моята голяма  гръцка блокада
A
A
A

Ципрас може да падне, преди фермерите да мирясат

Руслан Йорданов

Хаосът, в който потъна Гърция, вече сериозно бие и по българските интереси. Блокадите на фермерите от южната ни съседка, които близо месец парализират транспортния поток между двете страни, предизвикаха люта ответна реакция. От днес българските тираджии напълно закриват достъпа и до шестте ГКПП-та и ще блокират напълно сухопътните връзки. Нашите превозвачи се заканват да барикадират трайно шосетата - за начало да провалят великденските ваканции, а впоследствие и летния туристически сезон. Шофьорите на камиони по принцип не са известни като най-кротките и възпитани люде, но висенето на 15-километровата опашка ги превърна в непредвидими размирници и анархисти. Ситуацията вече напомня хуманитарно бедствие и южните ни общини вече изпратиха линейки, храна и вода на хванатите в капана хиляди пътници. Не дадоха резултат и мъчителните усилия на транспортния министър да договори с гръцките власти поне частично вдигане на блокадата или осигуряването на обезопасен транспортен коридор за камионите. "50 полупияни фермери!

И всяка вечер -
скари, пиянски истории

Дразнят нарочно нашите - седят, ядат, пият и се забавляват как тука бедстват 3000 камиона. Какво да им кажа?!", възмути се не на шега Ивайло Московски. Засега няма ефект и от сезирането на Еврокомисията и заплахите със европейските съдилища. Проблемът е извън нашата територия и е далеч от точката на разрешаване. Общонационалният протест в Гърция избухна заради пенсионната реформа, което предвижда пореден скок на данъците и осигуровките, включително и на фермерите. От друга страна, те ще се пенсионират при много по-лоши условия от сегашните пенсионери. От трета, правителството се бори да извоюва от международните кредитори по-малки съкращения на сегашните възнаграждения за прослужени години, които под диктата на Тройката неколкократно бяха орязвани. Правителството на СИРИЗА е напълно безпомощно. Тракторите, редосеялките и комбайните са заградили не само основните шосета в страната, но също улиците в големите градове и различни министерства. Нестеснявани от никого, протестиращите провеждат окупации на ключови държавни институции, а клубовете на управляващата партия се подпалват и опустошават. Изпъстреният с вандалски прояви бунт

не среща никаква съпротива от страна на властите

и Ципрас изглежда тотално безпомощен да намери каквото и да било решение. Затова вариантите скоро да бъдат освободени пътищата са два - единият е стачката да се прекрати от само себе си. Земеделците вече се изпокараха помежду си, но засега удържат блокадата. Вторият е кабинетът в Атина да падне и болезнената реформа да се размине. Естествено, мнозина българи съчувстват на подложената на садистичен остеритет съседна държава и страдащите съсловия. В същото време безпрецедентната блокада засегна икономическите интереси и принуди десетки хиляди пътуващи да стоят с дни в ужасни задръствания. натрупалите се гняв и отчаяние наистина могат да тласнат българските превозвачи към крайни постъпки като дългосрочното блокиране на границата. Показателно е, че оня ден България удари рамо на южната си съседка в критичен момент. Бойко Борисов отказа да приеме идеята на Вишеградската четворка да бъдат запечатани границите с Гърция и тя да бъде превърната в гето за бежанци. Премиерът в този случай зае позицията на Германия - границите да останат отворени и да се търси солидарно общоевропейско решение. С този ход Борисов пое известен риск, тъй като при усилване на бежанския поток е твърде възможно част от мигрантите да се отклонят към нашата територия. Жестът на солидарност остана незабелязан, а и гръцкото правителство изглежда с всеки ден не спира да губи контрол над лостовете за управление на държавата. Може би е време управляващите в София да изработят план "Б" - както за отразяване на предизвикателствата от агонията на гръцкото общество, така и при колапс на системите под напора на имигрантската вълна.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички