Моята голяма гръцка блокада

Моята голяма  гръцка блокада | StandartNews.com

Ципрас може да падне, преди фермерите да мирясат

Руслан Йорданов

Хаосът, в който потъна Гърция, вече сериозно бие и по българските интереси. Блокадите на фермерите от южната ни съседка, които близо месец парализират транспортния поток между двете страни, предизвикаха люта ответна реакция. От днес българските тираджии напълно закриват достъпа и до шестте ГКПП-та и ще блокират напълно сухопътните връзки. Нашите превозвачи се заканват да барикадират трайно шосетата - за начало да провалят великденските ваканции, а впоследствие и летния туристически сезон. Шофьорите на камиони по принцип не са известни като най-кротките и възпитани люде, но висенето на 15-километровата опашка ги превърна в непредвидими размирници и анархисти. Ситуацията вече напомня хуманитарно бедствие и южните ни общини вече изпратиха линейки, храна и вода на хванатите в капана хиляди пътници. Не дадоха резултат и мъчителните усилия на транспортния министър да договори с гръцките власти поне частично вдигане на блокадата или осигуряването на обезопасен транспортен коридор за камионите. "50 полупияни фермери!

И всяка вечер -
скари, пиянски истории

Дразнят нарочно нашите - седят, ядат, пият и се забавляват как тука бедстват 3000 камиона. Какво да им кажа?!", възмути се не на шега Ивайло Московски. Засега няма ефект и от сезирането на Еврокомисията и заплахите със европейските съдилища. Проблемът е извън нашата територия и е далеч от точката на разрешаване. Общонационалният протест в Гърция избухна заради пенсионната реформа, което предвижда пореден скок на данъците и осигуровките, включително и на фермерите. От друга страна, те ще се пенсионират при много по-лоши условия от сегашните пенсионери. От трета, правителството се бори да извоюва от международните кредитори по-малки съкращения на сегашните възнаграждения за прослужени години, които под диктата на Тройката неколкократно бяха орязвани. Правителството на СИРИЗА е напълно безпомощно. Тракторите, редосеялките и комбайните са заградили не само основните шосета в страната, но също улиците в големите градове и различни министерства. Нестеснявани от никого, протестиращите провеждат окупации на ключови държавни институции, а клубовете на управляващата партия се подпалват и опустошават. Изпъстреният с вандалски прояви бунт

не среща никаква съпротива от страна на властите

и Ципрас изглежда тотално безпомощен да намери каквото и да било решение. Затова вариантите скоро да бъдат освободени пътищата са два - единият е стачката да се прекрати от само себе си. Земеделците вече се изпокараха помежду си, но засега удържат блокадата. Вторият е кабинетът в Атина да падне и болезнената реформа да се размине. Естествено, мнозина българи съчувстват на подложената на садистичен остеритет съседна държава и страдащите съсловия. В същото време безпрецедентната блокада засегна икономическите интереси и принуди десетки хиляди пътуващи да стоят с дни в ужасни задръствания. натрупалите се гняв и отчаяние наистина могат да тласнат българските превозвачи към крайни постъпки като дългосрочното блокиране на границата. Показателно е, че оня ден България удари рамо на южната си съседка в критичен момент. Бойко Борисов отказа да приеме идеята на Вишеградската четворка да бъдат запечатани границите с Гърция и тя да бъде превърната в гето за бежанци. Премиерът в този случай зае позицията на Германия - границите да останат отворени и да се търси солидарно общоевропейско решение. С този ход Борисов пое известен риск, тъй като при усилване на бежанския поток е твърде възможно част от мигрантите да се отклонят към нашата територия. Жестът на солидарност остана незабелязан, а и гръцкото правителство изглежда с всеки ден не спира да губи контрол над лостовете за управление на държавата. Може би е време управляващите в София да изработят план "Б" - както за отразяване на предизвикателствата от агонията на гръцкото общество, така и при колапс на системите под напора на имигрантската вълна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай