Молитвата на дядо Добри е последната ни надежда

Молитвата на дядо Добри е последната ни надежда | StandartNews.com

Кредитният му рейтинг е несравнимо по-висок от този на политиците ни

Ако дядо Добри не съществуваше, то той трябваше спешно да бъде измислен.

Без светеца от Байлово сред нас мнозина сънародници биха изпаднали в униние, че са безгласни поданици на царството на злото Мордор, управлявано от държавници пионки, командвани от чужди столици, корумпирани политици, алчни новобогаташи и крадливи банкери. Вчера той навърши сто години, надраснал земните блага, захвърлил суетите и скрит от всяко медийно внимание.

Отшелникът от дълги години не иска да познава друг освен Бога, в Негово име той събира милостиня, а събраното дарява на църквите. Безмълвният божи човек често може да бъде видян как говори единствено с децата и целува техните мънички ръце. С този жест дядо Добри изпълнява повелята на Христос: "Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е Царството Божие. Истина ви казвам: който не приеме Царството Божие като дете, няма да влезе в него" /Евангелие от Лука, 18:16-17/. Невинен като дете и чист като ангел, столетникът остава последната светла икона на българския народ, който страда,

разпънат между греховете и престъпленията на своите водачи

Елит, който най-добре описва следния анекдот: "Психопат напоил с цианкалий пари и ги изпратил като дарение на сиропиталище.

Загинали са 20 депутати, двама кметове и един министър. Деца не са пострадали".

Особено мъчителен е контрастът между благодеянията на светлия старец и съзнателно предизвиканата национална катастрофа, към която страната лети с пълна скорост. Свидетели сме на внезапен и необратим разпад на държавността покрай агонията на правителството, боричканията на озверели клики в парламента, порой от лъжи отляво и отдясно, изливани за да прикрият поредният милиарден грабеж.

По улиците хората

с благослов подават спестявания и дребни левчета

за каузата в шепата на дядо Добри, без капка от съмнение, че и последната стотинка ще отиде за богоугодно дело. В този смисъл кредитният му рейтинг е неизмеримо по-висок от доверието във властници и бизнесмени.
Обратно, населението със свито сърце трепери за депозитите си в трезорите, които всеки момент могат да бъдат похитени от някой мустакат банкстер. С омерзение вече плащат и данъците си, за които подозират, че ще бъдат профукани за луксозни придобивки на депутати и министри, а също и за покриване на техните обири, вместо да бъдат дадени за нормални пенсии на изнемогващите възрастни хора, за здравеопазване и образование и други народополезни неща.

За съжаление няма начин дядо Добри да бъде избран например за премиер, президент или управител на БНБ. Отдавна на високи постове у нас не попадат политици, чиито добродетели надхвърлят недостатъците им. Не попадат и такива, които не са подписали фаустовски договори с тъмните сили и не са продали душите си. Светият старец може да помогне за нашето обществено преображение и спасение единствено с горещите си молитви и себеотрицанието си.

Отшелникът от Байлово за мнозина си остава последната надежда, че земята като една човешка длан не е прокълната, а след долината на сълзите един ден ще успеем да видим "обетованата земя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай