Събота,

Молитвата на дядо Добри е последната ни надежда

От: Failed to load user -
1335
Молитвата на дядо Добри е последната ни надежда
A
A
A

Кредитният му рейтинг е несравнимо по-висок от този на политиците ни

Ако дядо Добри не съществуваше, то той трябваше спешно да бъде измислен.

Без светеца от Байлово сред нас мнозина сънародници биха изпаднали в униние, че са безгласни поданици на царството на злото Мордор, управлявано от държавници пионки, командвани от чужди столици, корумпирани политици, алчни новобогаташи и крадливи банкери. Вчера той навърши сто години, надраснал земните блага, захвърлил суетите и скрит от всяко медийно внимание.

Отшелникът от дълги години не иска да познава друг освен Бога, в Негово име той събира милостиня, а събраното дарява на църквите. Безмълвният божи човек често може да бъде видян как говори единствено с децата и целува техните мънички ръце. С този жест дядо Добри изпълнява повелята на Христос: "Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е Царството Божие. Истина ви казвам: който не приеме Царството Божие като дете, няма да влезе в него" /Евангелие от Лука, 18:16-17/. Невинен като дете и чист като ангел, столетникът остава последната светла икона на българския народ, който страда,

разпънат между греховете и престъпленията на своите водачи

Елит, който най-добре описва следния анекдот: "Психопат напоил с цианкалий пари и ги изпратил като дарение на сиропиталище.

Загинали са 20 депутати, двама кметове и един министър. Деца не са пострадали".

Особено мъчителен е контрастът между благодеянията на светлия старец и съзнателно предизвиканата национална катастрофа, към която страната лети с пълна скорост. Свидетели сме на внезапен и необратим разпад на държавността покрай агонията на правителството, боричканията на озверели клики в парламента, порой от лъжи отляво и отдясно, изливани за да прикрият поредният милиарден грабеж.

По улиците хората

с благослов подават спестявания и дребни левчета

за каузата в шепата на дядо Добри, без капка от съмнение, че и последната стотинка ще отиде за богоугодно дело. В този смисъл кредитният му рейтинг е неизмеримо по-висок от доверието във властници и бизнесмени.
Обратно, населението със свито сърце трепери за депозитите си в трезорите, които всеки момент могат да бъдат похитени от някой мустакат банкстер. С омерзение вече плащат и данъците си, за които подозират, че ще бъдат профукани за луксозни придобивки на депутати и министри, а също и за покриване на техните обири, вместо да бъдат дадени за нормални пенсии на изнемогващите възрастни хора, за здравеопазване и образование и други народополезни неща.

За съжаление няма начин дядо Добри да бъде избран например за премиер, президент или управител на БНБ. Отдавна на високи постове у нас не попадат политици, чиито добродетели надхвърлят недостатъците им. Не попадат и такива, които не са подписали фаустовски договори с тъмните сили и не са продали душите си. Светият старец може да помогне за нашето обществено преображение и спасение единствено с горещите си молитви и себеотрицанието си.

Отшелникът от Байлово за мнозина си остава последната надежда, че земята като една човешка длан не е прокълната, а след долината на сълзите един ден ще успеем да видим "обетованата земя".


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички