Мигащите звезди на БГ туризма

Мигащите звезди на БГ туризма | StandartNews.com

Един клип с холивудски блясък, набеден за реклама на родния туризъм, даде повод за дискусии в края на определения като слаб туристически сезон. По ирония на съдбата баш като се сдоби със свое министерство, браншът не можа да се похвали с големи постижения. Защо? Ами вероятно защото усилията не се насочват в правилната посока.

"България е мястото", казва Силвестър Сталоун в прословутия клип, но за какво точно е място милата ни родина не е ясно. Иначе идеята е добра. Все пак холивудските звезди светят по-ярко от мигащите звезди на нашите хотели. Рекламата на България като туристическа дестинация ли е проблемът обаче?

"Да превърнем всеки гост в постоянен гост!". Под това мото един германски туроператор работи успешно вече дълги години, като ръководството му е проумяло две неща. Всеки може лесно да се излъже да отиде някъде веднъж, но ще се върне на същото място, ако остане доволен. Случи ли се това, доволният турист ще се върне вкъщи и ще се похвали на близки и приятели. "Това е мястото!", ще каже той, а това е най-добрата реклама, защото ще повлече крак.

"За един ден или два не настаняваме!" Това предупреждава на входа си една туристическа агенция в Поморие, макар че сезонът по родното Черноморие все още минава под наслова "Ден година храни". Ами не се прави така!
"Хотелът ни е петзвезден, но три от звездите му мигат, а понякога изобщо не светят", сподели ми неотдавна рецепционистка в хотел с 500 стаи в Слънчев бряг, където летуват основно туристи от Израел. В този хотел през деня на рецепцията работят две жени, а през нощта една. "Туристите са недоволни. Неведнъж са ме замервали с ключове", добавя тя, като признава, че обслужването не е на ниво. Това е проблемът на туризма ни и за да бъде България мястото, трябва да се обърне основно внимание точно на този въпрос.

"Финансовите ни резултати в края на сезона са добри, но имахме невероятни проблеми с персонала. Липсват обучени кадри", казва един от оперативните директори на голям хотел в Слънчев бряг. "Туризмът ни няма кадри, защото те работят в чужбина. През лятото те работят по Балеарските острови, Лазурния бряг, където сезонът е по-дълъг. Получават повече пари. Ценят ги. В чужбина знаят, че българският кадър е добре подготвен", добавя представителка на германски туроператор. Ами така е, но за съжаление с трици маймуни не се ловят, а от ученици, решили да изкарат някой лев през лятото, обслужване на ниво не може да се очаква.

За съжаление в мястото, което влезе в устата на холивудските звезди, туристът се възприема основно като ходещо портмоне. Вероятно поради липса на професионализъм се пропуска фактът, че той е една особена категория човек, който обича да бъде глезен и обгрижван. Туристът на драго сърце би пръснал парите си, но предпочита да ги даде, а не да му ги вземат. А професионалистите знаят, че най-добре се печели от постоянни клиенти. Всички други са добре дошли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай