Мажоритарен вот вместо задължителен

Мажоритарен вот вместо задължителен | StandartNews.com

Докато листите са пропорционални, все по-малко хора ще гласуват

Коментар на проф. Георги Петров, икономист

От управляващата коалиция спорадично повдигат въпроса за въвеждане на задължително гласуване на парламентарните и местните избори. Евентуално с референдум. Но отминават с мълчание предложението да се замени пропорционалната избирателна система с мажоритарна. Въпреки че то беше подкрепено дори от президента Плевнелиев. Защо?

Кой е заинтересован в задължителното гласуване?

Най-силен интерес от задължителното (и пропорционалното) гласуване имат съществуващите партии, особено големите. Защото такава избирателна система им гарантира монопола върху държавната власт, независимо и дори против желанието и волята на гражданите. Механизмът е прост, но безотказен. Поне досега.

След като една партия във властта се дискредитира напълно със своята корумпираност и неизпълнени обещания, на следващите избори (предсрочни или редовни) повечето граждани дават своя глас за друга голяма партия. Която също обещава всеобщо благоденствие, справедливост и наказание на предишните управници за закононарушенията. Но и тя продължава да използва властта за обогатяване на своите привърженици, активисти и спонсори чрез разграбване на публичните фондове. Осигурявайки им пълна неприкосновеност срещу преследване от охранителните и съдебните органи. Така съществуващите безидейни партии

се сменят една след друга във властта и се съхраняват

въпреки своята порочност и вредност.

Краят настъпва, когато мнозинството граждани осъзнаят, че всички големи партии са само грабливи котерии, на които повече не може и не трябва да се вярва. И престанат да гласуват за тях и изобщо да участват в изборите, в които фактически нямат избор. Изправени пред такъв мълчалив бойкот, партийните лидери се хващат за спасителната сламка - задължителност на гласуването на парламентарните и местните избори. При обезателно запазване на пропорционалната избирателна система, която осигурява господството на партийната върхушка. Като всеки удавник те не осъзнават, че сламката няма да ги спаси. Лишени от правото на свободен избор, от работа или добро възнаграждение, все повече граждани напускат разграбваната от олигарсите и корумпираните управници държава. Базата за грабеж се стеснява.
Възможно ли е мажоритарно и електронно гласуване в България?

Управляващата коалиция не проявява никакъв интерес и желание за въвеждане на мажоритарно и електронно гласуване на предстоящите местни избори, а след това и на вероятните предсрочни парламентарни избори. Тя просто изчаква да минат още няколко месеца и да обяви, че вече няма време за промени в сегашния избирателен закон и той ще продължи да действа и при следващия вот.

Единственият начин да се заобиколи съпротивата и противодействието на управляващите е граждански инициативен комитет

да организира отново подписка за събиране на 500 000 гласа

в полза на референдум за или против мажоритарното (и електронно) гласуване.

Няколко са основните аргументи, с които мнозинството хора могат да бъдат убедени да подкрепят на референдума въвеждането на мажоритарно (и електронно) гласуване по едномандатни избирателни райони:

При мажоритарния вот гласоподавателите имат възможност да избират един от няколко кандидати в своя избирателен район, като ги оценяват по техните качества - честност, правдивост, образование, компетентност, деловитост, трудов и житейски опит. А не да бъдат принудени (при пропорционалната система) да гласуват за спуснатите от партийните централи листи с десетки непознати имена. И да узаконяват тяхната абсолютна и неконтролирана власт.

На открити събрания или по електронен път всеки избирател може да зададе въпроси на кандидатите за депутати или да отправи своите искания към тях, като по този начин формира своето убедено решение за кого да гласува.

Най-голям шанс да спечели доверието на гражданите в избирателния район ще има този кандидат за депутат, който освен своята програма представи и регистриран в районния съд "договор с избирателите", съдържащ целите, намеренията и отговорностите му. Включително и задължението да подаде оставка при грубо нарушение на договора, констатирано от районния съд, или в подписка на 50% от гласоподавателите.

При такава система на мажоритарен избор по едномандатни райони самите партийни ръководства ще бъдат принудени да предлагат неопетнени и компетентни кандидати за депутати, а не "заслужили" партийни кадри. За да привлекат повече гласове.

Електронното гласуване (в избирателните секции и дистанционно) рязко ще повиши избирателната активност и ще ограничи възможностите за купуване на гласове. Разбира се, при условие, че законът стриктно регламентира технологиите за електронното гласуване (с използване положителния опит на други държави) и предвижда тежки санкции за неспазването им.

Главните възражения срещу такава мажоритарна избирателна система са, че в парламента ще попаднат голям брой "случайни" и "некомпетентни" лица или отявлени демагози. Което ще влоши работата на висшия законодателен орган. Това обаче няма да се случи по две причини:

Първо, поради въвеждането с избирателния закон на ценз - изисквания към лицата, които могат да бъдат издигнати като кандидатите за депутати.

Второ, защото самите партийни централи, както и инициативните комитети, ще бъдат принудени да предлагат възможно най-подходящи кандидати, които са в състояние да спечелят доверието и подкрепата на избирателите при мажоритарното гласуване.

Съществуват много други въпроси и гледни точки относно предимствата, недостатъците и организацията на мажоритарната избирателна система. Те би трябвало да са предмет на открито и задълбочено обсъждане в средствата за масова информация и в парламента. Което засега не се случва. И няма да се случи, когато изборите наближат и време за дискусии липсва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай