Мързеливата Гърция да се учи от България

Мързеливата Гърция да се учи от България | StandartNews.com

Гледката на гръцко-българската граница е мрачна. Бетонна плоча от покрива се простира върху четири платна - две, които влизат в България, и две, които излизат. Под нея има няколко кабини за гранична проверка на бавно движещи се коли, които влизат и излизат от Гърция. На 50 метра има офис на гръцкото Министерство на туризма, вътре срещам Йоргос, който ме посреща радушно.

Той ми казва, че всяка година около 8 млн. автомобила пресичат границата. През лятото много туристи влизат в Гърция, но повечето коли са фирмени и минават през границата с търговска цел. Йоргос обаче казва, че броят на гръцките търговски автомобили, напускащи страната, е намалял. "Благодарение на увеличените данъци гръцките продукти сега са много по-скъпи. "Те не са конкурентни, така че се изнасят по-малко. Откакто България се присъедини към ЕС, нейната продукция влезе в пряка конкуренция с Гърция. В страната има по-малки производствени разходи, така че нейните продукти може да бъде продадени по-евтино", обяснява той.

Така аз установявам един от минусите за Гърция.

"Около 2500 гръцки компании вече са се преместели в България. Освен това 350 000 българи работят в гръцки компании", продължи Йоргос. За мен цифрите изглеждат високи, но той е непреклонен. "Българите работят за по-ниски заплати, инфраструктурата и транспортът там също са много по-евтини, така че по време на кризата много гръцки фирми виждат това като начин да се спестят пари и да оцелеят. Също така, България не разполага с толкова много бюрократични процедури при създаването на фирми", добави още той.

Това е точно така. Увеличените регулации, които Гърция наложи по настояване на ЕС, само влошиха и без това тромавата бюрокрация в Гърция.

Дали това засяга местния район? "Para Poli! (Много)", намеси се мъжът, който седеше зад нас и ни наблюдаваше, докато пушеше. Поради увеличаването на данъците в Гърция и по-ниските цени в България, много хора пресичат границата и си купуват стоки оттам, от което пък страдат местните фирми", обясни Аристидес, така се казва мъжът,
Йоргос и Аристидес правят същото. Аристидес ми показва пакет цигари "Давидоф", които в Гърция струват 4 евро, а в България само 2.80 евро. Питам колко често отиват там? "Всеки път, когато имаме възможност", следва отговорът. Качват се на колите или автобуси и купуват от България всичко, включително цигари и алкохол. Така обаче гръцките търговци губят приходи. Йоргос сочи към ризата си с къси ръкави: "В Гърция тя струва 65 евро, в България само 25. А е произведена в Турция!", и той се разсмива.

А какво ли мислят българите за гръцката криза. На връщане срещам Красимира - българка, която работи за компания, пакетираща зеленчуци за голяма верига супермаркети в Северна Гърция. Тя работи здравата - отделя и почиства зеленчуците събрани от полето, после ги опакова в кутии. Пристигнала е в Гърция през 1988 г. и фактически 19 години или до присъединяването на България в ЕС е живяла незаконно. Смятате ли, питам аз, че много българи изпълняват работата, която гърците не искат да вършат? "Да! При първата ми работа сме работили от сутрин до среднощ за 4000 драхми на ден и нямаше грък да се съгласи на такава работа.През почивните дни аз работя в таверна, продължава Красимира. Собственикът каза, че би искал да наеме гърци, за да им помогне в кризата. Но те останаха само два дни, не можаха да се справят. Проблемът на гърците е, че те не искат да работят". Питам я дали смята, че нещата ще се променят, след като еврозоната поиска от гърците да се реформират. "Аз съм в Гърция от 27 г. и съм убедена, че този манталитет няма да се промени. Кризата може да е навсякъде, но по обед гърците все още искат да си отдъхват за три часа, когато слънцето е най-силно". Красимира не може да бъде спряна: "В България никой магазин не затваря в 14 часа. Големите супермаркети не работят само един в годината - на 1 януари. През останалото време те работят по 24 часа седем дни в седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай